Jag har fått flera frågor på hur jag gick tillväga när jag gjorde om mitt IKEA Vittsjö soffbord i guld och marmor.
Här kan du se det: Ett omgjort IKEA-bord

Egentligen är det inte så svårt och en kan säkert göra detta på massa sätt, men såhär gjorde i alla fall jag.

DIY - IKEA gold & marble table

Du behöver:
▲ Vittsjö soffbord från IKEA
▲ Dekorplast med marmorimitation, jag köpte min på Kreatima. Men Panduro har också.
▲ Guldspray, jag behövde precis 1 burk men hade köpt 2 utifall att den skulle ta slut

Bra att ha:
▲ Täckpapp eller en stor kartong som skyddar omgivningen när du ska spraya bordet
▲ Disktrasa
▲ Mattkniv/skalpell eller liknande

DIY - IKEA gold & marble table
Skruva först ihop bordet. Jag tycker det är lättare att komma åt på alla ställen som ska sprayas då. Innan du sprayar, se till att du antingen gör det utomhus eller att du har täckpapp eller en stor kartong under. Vi hade inte flyttat in eller målat väggarna när jag sprayade bordet så då var det ok om det råkade komma lite färg i rummet.

DIY - IKEA gold & marble table
Spraya bordet enligt anvisningarna på den färg du köpt. Täck alla sidor du kommer åt, låt torka. Jag hade ett avstånd på ca 20-30 cm när jag sprayade. Sen väntade jag ett dygn bara för att vara på den säkra sidan, men jag tror det skulle räcka med någon timme egentligen. Ett tips är att ha handskar på sig när du sprayar, jag hade inte det och gick under namnet Goldfinger resten av veckan…

DIY - IKEA gold & marble table
DIY - IKEA gold & marble table
Undertiden sprayen torkar kan du klä bottenskivan av bordet i marmor-dekorplasten. Den jag köpte var 45 cm bred och det räckte fint. Ett tips är att vara två när du ska klistra på. Blir lite lättare då. Gör det långsamt och uppifrån och ner. Det viktigaste är att det inte är några luftbubblor som letar sig in under plasten. Då kan det vara bra att stryka med en fuktig disktrasa. Använd en mattkniv/skallpell för att göra ett litet snitt där kanten ska vikas in. Jag vek kanterna lite liknande som jag hade gjort om jag slår in ett paket. I och med att skivan kommer sänkas ner så syns det inte hur kanterna ser ut och därför gör det inget om det blir lite konstiga veck. Men försök vika över kanterna så noga det bara går.

Gold and marble IKEA hack tableGold and marble IKEA hack tableGold and marble IKEA hack table
Sen när bordet har målats på alla kanter, torkat och marmorskivan är klädd är det bara att lägga i marmorskivan och glasskivan som följde med. Sen är bordet klart!

Det kan vara bra att veta att guldfärgen färgade av sig  när jag drog fingret längs med bordet till en början, men nu fäller det inte längre.

Har ni fler frågor är det bara att fråga på.

30 Comments

 1. Pingback: Lite av vardagsrummet och ett omgjort IKEA-bord « Anna María

 2. Beatrice 19 augusti, 2014 at 22:11

  Åh, så mycket finare det blev! Och så enkelt att göra det också. Ska definitivt testa om vi behöver köpa soffbord!

  Reply
  1. Anna María 20 augusti, 2014 at 13:38

   Ja visst blev det. Testa på, det är enkelt och kul!

   Reply
 3. Pingback: Året som gått: fem DIY projekt « Anna María

 4. Sandra 10 januari, 2015 at 16:22

  Supersnyggt! Jag undrar bara var du köpte din sprayfärg? 🙂

  Reply
  1. Anna María 10 januari, 2015 at 21:52

   Tack! Jag köpte sprayfärgen på Kreatima. Men finns nog även på större byggvaruhus.

   Reply
 5. Elinor 16 januari, 2015 at 21:26

  Snyggt! Men hur gjorde du för att få till kanterna?

  Reply
  1. Anna María 17 januari, 2015 at 09:44

   Tack! Lite osäker på vilka kanter du menar. Men menar du kanterna på marmorskivan? Dom packade jag in som ett paket nästan. Det är lite pilligt och viktigt att göra så noga som möjligt. Men just på detta soffbordet så syns faktiskt inte kanterna när själva skivan ligger i bordet så det är rätt tacksamt 🙂

   Reply
 6. Filip 8 februari, 2015 at 15:13

  Klarlackade du bordet också? om inte har det skadats lätt?

  Reply
  1. Anna María 8 februari, 2015 at 22:15

   Nej, jag klarlackade inte alls bordet utan använde bara sprayfärgen. Färgen har skavts av på vissa ställen och det går att ana svart igenom. Till en början var det jobbigt när det hände, men nu tycker jag inte att det gör något alls utan det har snarare gett bordet lite mer karaktär.

   Reply
 7. Pingback: Inspiration inför Monthly Makers – Återbruk « Anna María

 8. Malin 3 mars, 2015 at 01:24

  Supersnyggt!
  Dekorplasten du köpte från kreatima, är det den grå eller vita?

  Reply
  1. Anna María 3 mars, 2015 at 07:54

   Om jag inte minns fel så var det den vita plasten jag köpte. Men den gråa är ju rätt fin den med.

   Reply
 9. SB 10 juni, 2015 at 16:19

  Snyggt! Men undrar om det inte hade blivit lättare att spraya på det vita bordet istället för den med svart?

  Reply
  1. Anna María Larsson 15 februari, 2016 at 09:32

   När jag gjorde det här bordet så fanns det bara i svart. Den vita varianten togs in av IKEA 2015. Och jag gjorde mitt soffbord i början av 2014.

   Reply
 10. Pingback: DIY – soffbord i guld och marmor, hur gick det sen? « Anna María

 11. mathilda 23 september, 2015 at 22:20

  har ni antik guld eller vanlig guld på sprayen? 🙂

  Reply
  1. Anna María 23 september, 2015 at 22:26

   På sprayburken står det bara ”guld” 🙂

   Reply
   1. mathilda 23 september, 2015 at 22:48

    tack för de snabba svaret. Sjukt fint!!

    Reply
 12. Pingback: Wiki-pix » DYI Koppar och mässing

 13. VS 15 februari, 2016 at 08:49

  Hej har samma fråga som ”SB” om det inte hade blivit lättare att spraya på det vita bordet istället för den med svart?

  Reply
  1. Anna María Larsson 15 februari, 2016 at 09:33

   Jo, det hade det säkert varit, men när jag gjorde mitt soffbord fanns det bara i svart. Det var först 2015 som IKEA fick in den vita varianten i sitt sortiment. Hade jag gjort soffbordet nu är det mycket möjligt att jag hade valt det vita.:)

   Reply
 14. Jessica 25 mars, 2016 at 16:06

  Hahaha sitter och funderar på att sätta kontaktplast i marmor på en hurts jag har vid skrivbordet och googlade på ”kontaktplast marmor diy” och då kom denna tvåa. HEJA.

  Reply
  1. Anna María Larsson 28 mars, 2016 at 17:49

   YAY!!! Vad kul att den gjorde det 🙂

   Reply
 15. Kristina 19 maj, 2016 at 12:57

  Så snyggt!
  Gick in på blocket och sökte efter ett sådant soffbord – och!! Hahha hittade en som hade sprayat med guld plus lagt en plastfilm i marmor!!
  Du har verkligen inspirerat människor!! :))))

  Reply
  1. Anna María Larsson 20 maj, 2016 at 21:42

   Åh tack snälla! Vad kul, sökte efter annonsen och hittade den också. 🙂 Vore ju fantastiskt fint om det var jag som hade inspirerat dem till att göra bordet.

   Reply
 16. Pingback: marmor soffbord billigt | se-tradgardsmobler.com

 17. Pingback: Ny matta i vardagsrummet | Dnilva

 18. Pingback: IKEA hack REGOLIT – Rislampa med rosor av servetter | Dnilva

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *