Böcker jag läst 2014

Paris day 2

De senaste åren har jag haft som mål att läsa fler böcker. För mig som länge har varit är en äkta semesterläsare dvs. jag läser mest när jag har semester har en grej verkligen hjälpt mig att öka mitt läsande. Det är att istället för att kolla ner i telefonen på tunnelbanan/bussen så har jag med mig en bok som jag kan läsa. Detta då kanske förutsatt att en inte blir åksjuk av att läsa, men jag är som tur är rätt skonad från åksjuka. Men på riktigt, när jag satte ett litet mini-förbud mot mig själv att inte kolla på telefonen utan istället läsa när jag reser så har det gjort att jag har läst så mycket mer. Jag vet att jag älskar att läsa, det är bara tiden jag måste ta mig att göra det.

Så här kommer en liten sammanställning av de böcker jag läste 2014. Jag är ingen expert på bokrecensioner så det överlåter jag till proffsen, men ett litet personligt utlåtande för varje bok känns ändå på sin plats.

Kärlek, hur fan gör man? Bob Hansson frågar dom som vet – Bob Hansson
Samtal om kärlek och hur man ”gör”. Fick boken i en goodiebag för några år sedan och har hört flera som har pratat om den. Men liksom inte kommit mig för att läsa den. I början av 2014 så möttes livet och boken kan vi säga.

Meningen med hela skiten – Nina Åkestam
Mycket bra bok med stor igenkänningsfaktor och många bra tips och övningar. Nu saknar jag bara tiden att sitta ner och göra alla övningar.

✍ En man som heter Ove – Fredrik Backman
Hade svårt att komma in i boken och tyckte att Ove var väldigt överdriven som karaktär. Men så jag jag mig tusan på att läsa ut den och den växte verkligen på mig och jag gillade den mot slutet.

✍ Mormor hälsar och säger förlåt – Fredrik Backman
Nu känns det som om jag dyrkade den förra boken i och med att jag direkt hoppade på och läste Backmans nästa bok. Men jag lånade boken av en kompis efter att vi hade pratat om en man som heter Ove. Jag gillade mormor hälsar och säger förlåt betydligt mer och tyckte det var en väldigt fin historia. Jag kände ovanligt mycket igen mig i miljöbeskrivningarna och det kändes som om mitt gamla lägenhetshus i Hornstull var förlagan.

Svart himmel – Arnaldur Indriðarson
Jag behövde en ny bok på semestern och denna fanns i stugan i Halmstad. Standard deckare tycker jag, men jag är inget större fan av den genren rent generellt. Den svenska översättningen tyckte jag var rätt dålig och jag störde mig på språket. Kanske för att jag förstod vad som egentligen hade skrivits och menats på isländska som är originalspråket. Men ändå helt okej.

Cirkeln – Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren
Eld – Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren
Nyckeln  – Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren
Klumpar ihop hela serien i ett.
Blev tipsad om bokserien med orden ”En lite mörkare Harry Potter”. Jag ba eh: GE MIG! På grund av att jag älskar Harry Potter-böckerna. Men så blev jag lite besviken till en början. Det var ju inte alls Harry Potter. Men jag gillade ändå upplägget på berättelsen så jag läste vidare. Vilket jag gjorde helt rätt i. Tre mycket bra och spännande böcker som jag knappt kunde lägga ifrån mig. Åkte längre vägar till jobbet bara för att få så mycket lästid som möjligt. Läste när jag åt, borstade tänderna, lagade mat. Så fort jag fick chansen. Är dessutom megapepp på filmen som kommer den 18 februari.

Det handlar om dig – Sandra Beijer
En fin berättelse om ung kärlek. Jag gillade de korta kapitlen och att huvudpersonerna bara var ”du” och ”jag”. Lätt och fin bok som gick snabbt att läsa.

Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra – Liza Marklund, Lotta Snickare
En bok som alla borde läsa man eller kvinna. Den gjorde mig arg och upprörd över vilka olikheter och orättvisor det ändå finns bara för att en råkar vara kvinna. Dessutom en riktig ögonöppnare i vissa fall och jag fick flera aha-upplevelser.

Ändå ett hyfsat bokår måste jag säga. Från att läsa två böcker per år ungefär till att ha läst tio stycken förra året. Jag ger mig en liten klapp på axeln och hoppas att 2015 blir året jag läser ännu mer.

Mer boktid och mindre slösurf på tunnelbanan får det bli.

3 Comments

 1. maja 15 januari, 2015 at 09:51

  Åh, det är en så bra tanke det där med att ta upp boken istället för mobben. Jag måste också bli bättre på det! Och jag vill också läsa mer i år! 🙂 Och fin blogg! 🙂

  Reply
  1. Anna María 15 januari, 2015 at 13:00

   Tack för den fina kommentaren 🙂
   Och ja, det är faktiskt så värt att skippa telefonen en liten stund.

   Reply
 2. Vicky 16 januari, 2015 at 19:06

  har också som mål att läsa mer i år! en bok i månaden täntke jag (låter lite men mycket för mig pga iphoneskadad). vill SÅ GÄRNA läsa meningen med hela skiten!!!

  Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *