Det här med kameraobjektiv

Camera thoughts

Just nu går jag i tankarna att jag ska köpa ett nytt objektiv till min Canon EOS 6D (fullformat) som jag fotar mest med. I dagsläget har jag två objektiv till den kameran. Ett Canon EF 24-105/4.0 och ett Canon EF 50/1.8. Båda objektiven är himla bra på sitt vis. 24-105 /4.0 för att det är ett svinbra allround-objektiv som har det mesta jag behöver. Nackdelen är väl att det inte är helt optimalt att fota med när det är lite mörkare. Så när det är lite mörkare kör jag på mitt 50/1.8 istället. Det är ju helt klart ett väldigt prisvärt objektiv som funkar perfekt att fota med inomhus när det är lite mörkare och för den delen annars också. Dessutom är det så mycket lättare att bära än zoomen som är rätt tung (vilket å andra sidan är rätt nice för att det känns mer robust). Det är rätt ofta jag tycker att jag kommer lite för nära det jag ska fota när jag använder 50mm. Det blir svårt att få med en helhet utan att behöva backa flera steg.

Så, det jag har kikat lite på att ett vidvinkelobjektiv. Jag tänker mig att jag vill ha ett fast objektiv med brännvidd 24mm eller 28mm, typ. Gärna så lågt bländartal som möjligt. För det jag saknar mest är att kunna få med mycket i bilden när det är mörkt inomhus, vilket det ju faktiskt är mer eller mindre 6 månader om året i detta land.

Vad använder ni för objektiv och vad skulle ni rekommendera mig att köpa? Jag har några egna tankar om vilket jag vill ha, men det är alltid kul att höra era erfarenheter.

7 Comments

 1. lovisa 15 februari, 2015 at 20:41

  jag har ett 30/1,4 från sigma som jag tycker är superbra. körde också med 50mm innan, men nu när jag vant mig vid 30 så använder jag aldrig mitt 50 längre. 30 blir verkligen mycket bättre att fota ”bloggbara” bilder med, att slippa backa tusen meter för att fota fler än en person samtidigt.

  Reply
  1. Anna María 16 februari, 2015 at 20:28

   Jag har haft lite funderingar på ett 30/1,4, men har varit lite osäker på om det är för likt ett 50mm. Men kul att du gillar det i alla fall. Kanske får gå och kika och testa i butik.

   Reply
 2. lovisa 15 februari, 2015 at 20:41

  oj, hann inte skriva färdigt riktigt. eller ja, skulle väl egentligen bara lägga till ”så det rekommenderar jag”. 🙂

  Reply
 3. Vicky 16 februari, 2015 at 02:31

  tycker 50mm ger vackrast bilder alltså djup och ljus och är sååå himla prisvärt. inte alltid det mest praktiska dock, just nu köra jag på kitobjektivet 18-55 som är sjukt användbart men som inte ger lika fint ljus. vill gärna testa 30 som lovisa nämner, det verkar vara en fin mellanväg!

  Reply
 4. Jess 16 februari, 2015 at 19:23

  Jag använder enbart mitt 30mm 1.8 men hade nog gärna haft ett zoomobjektiv också 🙂

  Reply
 5. LIL' BABUSTYLE - The truth is mine 16 februari, 2015 at 19:26

  Jag har Nikon, men använder Sigma 70-300 oftast. Funderar på att skaffa ett till objektiv, men vet inte vilket än. 🙂

  Reply
 6. Alexandra 26 februari, 2015 at 07:32

  Jag funderar också på att köpa nytt objektiv, då mitt allroundobjektiv är ca fyra år gammalt och behöver ersättas snart. Det är en Tamron 24-75 f2.8 om jag inte minns fel och det har varit SÅ bra. Det är mitt absolut bästa tips (kostar runt 5000 kr). Annars har jag funderat på sigmas 35 f1.4, det tror jag kan vara bra också. Skriv gärna om vad du bestämmer dig för sen! :))

  Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *