Två filmtips

Guldbaggehelgen

I helgen bjöd Guldbaggen på gratis film på Filmhuset i Stockholm. De visade alla nominerade filmerna från årets Guldbaggegala. Jag såg två filmer som jag tänkte tipsa om.

Första filmen jag såg var HEMMA. Den handlar om 27 åriga Lou som jobbar med optimering och har doktorerat. Hennes sociala kompetens är ungefär lika med noll och när hon en dag får reda på att hennes morfar har gått bort, igen reser hon iväg från Stockholm för att gå på hans begravning. Väl där träffar hon sin mormor som hennes mamma också har hävdat varit död de senaste tjugo åren. Lous mormor Frida trycker undan sin sorg efter Yngves bortgång och blir istället kompis med tioåriga Tom Knutsson, som inte gillar att gå i skolan. Lou lär även känna Henrik som är jämnårig, spelar piano på hotellet och jobbar på antikvariat.

Ett så himla trevligt, ja, trevligt drama om olika människor och deras liv. Fina miljöer och trovärdiga karaktärer. Extra plus för att den är inspelad till största delen på Island. För Island = Bra i min bok.

Får ★★★★★★★★☆☆ 8/10 i betyg av mig.Nästa film vi såg var FLUGPARKEN som handlar om Alex och Kristian, två män som varit kompisar sen barnsben då de spelade hockey tillsammans. Alex är arg, dricker för mycket och slåss gärna. En kväll blir Alex återigen för full och Kristian (som också kallas Kille) hjälper honom hem. Alex vill inte avsluta kvällen och får med sig Kille ut i skogen för att kolla på ett rävgryt. Men så vill Alex slåss och Kille tröttnar. Efter den kvällen har ingen sett Alex. Polisen kopplas in och Kille vet mer än han berättar. Kille hamnar i märkliga bråk med högstadieungdommar, agerar konstigt på alla möjliga vis och han tar flera tveksamma beslut.

Ett mörkt drama som faktiskt växer mer och mer på mig ju mer jag tänker på filmen. Bra skådespel och snyggt foto.

Får ★★★★★★★☆☆☆ 7/10 i betyg.

3 Comments

 1. Ulrika 22 februari, 2015 at 22:34

  ”Hemma” såg jag på flyget hem från Japan och jag vet att jag inte trodde att jag skulle tycka om den innan jag tryckte på play, men blev väldigt positivt överraskad!

  Reply
 2. ISA 23 februari, 2015 at 07:28

  oj vad jag känner att jag måste se bägge dessa. tacktack!

  Reply
 3. Sandra 24 februari, 2015 at 08:56

  Den första lät verkligen intressant så den ska jag försöka se när tillfälle ges. Utan att som sagt ha varit på Island håller jag med dig om att allt därifrån är bra!

  Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *