Gör egen violglass med riktiga violer

Violet ice cream
Violet ice cream

Nu till långhelgen tänkte jag tipsa om att ni kan göra er egna glass. Perfekt att hinna äta många kulor eftersom det är långhelg och ledighet (för många av oss i alla fall). Jag vet inte hur det är där ni bor, men här utanför min lägenhet växer det luktvioler lite här och var. Det gör ju att det doftar helt gudomligt vart jag än går. Så när jag fick nyhetsbrevet om luktviol av Dags att Plocka (för övrigt ett väldigt fint nyhetsbrev som ni borde prenumerera på) blev jag sugen på att testa göra glass med violsmak. Riktig viol utan några färgämnen och tillsatser.

Violet ice cream

Du behöver: 
1 vaniljstång
2 dl luktviol (ta bort stjälkarna)
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Häll upp lite grädde, typ 0,5 dl i en kastrull, lägg i vaniljfrön och vaniljstång och koka upp. Sänk värmen och lägg i violblommorna utan stjälkar i kastrullen. Låt violerna ligga och dra och ge smak åt grädden i några minuter. Ta bort kastrullen från den varma plattan. Under tiden violerna ligger och drar sig i grädden, vispa då resten av grädden tills den är fast och fluffig. Tillsätt den kondenserade mjölken och den semi-svalnade viol- och vaniljgrädden. (Kom ihåg att plocka bort vaniljstången men låt violerna vara kvar.) Rör ihop allt och häll upp i en form. In med glassen i frysen, låt den stå och vila i minst 6 timmar.

Violet ice cream

När minst 6 timmar har gått. Ta ut glassen, gör några kulor, fyll en strut eller bägare och ät!

När jag gjorde glassen hoppades jag så klart på att det skulle smaka massa viol, det blev inte precis en smakexplosion av viol, men en fin underton fanns där och det tycker jag räckte gott och väl. Vill du att det ska smaka ännu mer viol kan jag tänka mig att det behövs mer blommor. Eller så kan du köpa violessens och droppa i. Jag ville dock testa att bara använda mig av själva blommorna.

Violet ice cream

13 Comments

 1. Melanie 30 april, 2015 at 09:41

  Det ser hur mumsigt ut som helst men jag är inte särskilt förtjust i violer. 🙂

  Reply
  1. Anna María 2 maj, 2015 at 20:08

   Om du inte gillar violer tror jag receptet funkar lika bra att byta ut mot något annat gott. Blåbär, hallon eller nåt annat.

   Reply
  2. Anna 17 april, 2018 at 12:53

   Varför kommenterar du ens?

   Reply
 2. Stina 30 april, 2015 at 09:42

  Men så fantastiskt gott det såg ut, superfina bilder också! 🙂

  Reply
 3. Matilda 30 april, 2015 at 09:57

  Åh! Jag gillar dessvärre inte violsmak men om det inte blir så påtagligt så kanske jag kan våga mig på receptet, det ser ju galet gott ut! Nära vänner till min familj driver en glassfabrik med egenproducerade råvaror och de tillverkar glass med tallsmak. Det låter kanske lite udda men det är riktigt gott. Undrar om det går att köra på detta recept men byta ut violen mot tallskott? Vore spännande att testa! Fantastiskt att ta tillvara på det naturen har att erbjuda ju.

  Reply
  1. Anna María 2 maj, 2015 at 20:05

   Men åh! Det låter ju som en jättegod glass! Jag blir sugen på att testa det i alla fall!

   Reply
 4. Lisa 30 april, 2015 at 10:34

  Viol är ju supergott, synd att det inte blev någon smakexplosion, men det ser iaf gott ut 🙂

  Reply
  1. Anna María 2 maj, 2015 at 20:06

   Ja visst är viol gott. Så lite mer smak kunde den gott ha haft. Men det blev ju faktiskt himla god ändå 🙂

   Reply
 5. MALIN 30 april, 2015 at 12:08

  Duktig du är! Kul att göra egen glass också 🙂

  Reply
  1. Anna María 2 maj, 2015 at 20:04

   Tack! Ja det är ju faktiskt både kul och framförallt gott! 🙂

   Reply
 6. elise 30 april, 2015 at 19:14

  blir sjukt sugen!

  Reply
 7. Jessica 3 maj, 2015 at 11:26

  Det är något så vackert med blomglass på något vis. Två bästa grejerna ihop ju!

  Reply
  1. Anna María 3 maj, 2015 at 17:59

   Men faktiskt! Helt klart två mycket bra saker tillsammans.

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *