Kantarellpaj med västerbottenost och persilja

Chanterelles

Nu är det hög säsong för att plocka (eller för den delen köpa) kantareller. Jag har redan varit ute två gånger i skogen och fått med mig lite av den här goda svampen. Det jag oftast lagar när jag har varit ute i skogen och plockat är att jag antingen gör en kantarellpasta eller kantarelltoast. Båda två är oslagbart goda, men den här gången ville både Philip och jag göra något annat.

Kantarellpaj med västerbottensost och persilja fick det bli. Paj är annars en favorit hos mig när det kommer till matlagning. Det går snabbt, en kan ha lite vad som helst i och det är en perfekt matlåda. När vi gjorde pajen den här gången mätte vi inte alls hur mycket av något vi hade i. Det är liksom bara att köra. Men jag ska försöka göra en så tydlig beskrivning som möjligt. Men tänk på att det är inte så himla noga. 

Pie with chanterelle

Du behöver:

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2-3 msk vatten
225° c ugn

Smör att steka svampen i
Rensade kantareller (vi hade nog ca 200-250 g)
Ca 150 g västerbottenost (riven)
Färsk persilja
3 ägg
3 dl blandning av grädde och mjölk (spelar ingen roll vilket det är mest av eller om du vill skippa något av dem) 
Svartpeppar
Salt

 

Gör såhär:

Börja med att göra pajdegen. Se till att du använder kallt smör och iskallt vatten, då blir degen krispigare. Mixa ihop vetemjölet och smöret, ha i lite vatten i taget för att få en bra konsistens på degen. Ställ in den i kylskåpet och låt vila ca 30 min.

Undertiden pajdegen är i kylskåpet kan du förbereda innehållet i pajen. Börja med att skära kantarellerna i mindre bitar. Lägg dem på stekpannan och stek en stund utan något i pannan så att vätskan i svampen försvinner. Lägg sedan i en klick smör och stek svampen en stund. Peppra. 

Blanda ägg, mjölk och grädde i en bunke. Salta. Hacka persilja och blanda i tillsammans med osten. 

När det har gått ca 30 min ta ut degen från kylskåpet och tryck ut i en pajform. Picka hål med en gaffel så att degen inte bubblar sig. Förgrädda sedan degen i mitten av ugnen på 225°C i ca 10 min eller tills degen börjar få lite färg. 

Sänk ungen till 200°C.
Häll i den smörstekta svampen i botten av pajen, häll sedan över ägg, mjölk, grädde, ost och persiljeblandningen. In med allt i ugnen och grädda tills pajen har fått fin färg och äggstanningen inte längre är lös. Det här kan ta allt ifrån 20-40 minuter. Håll koll. 

Klipp över ytterligare persilja och servera med en god sallad till. Eller bara ruccola. 

Smaklig måltid!

 

Pie with chanterelle

Ber om ursäkt lite för mina icke-exakta mått. Jag brukar som sagt bara höfta när jag gör paj. Det blir liksom oftast gott. 

11 Comments

 1. lovisa 10 augusti, 2015 at 20:16

  sjukt drömmiga bilder!!

  Reply
 2. Vajb 11 augusti, 2015 at 00:45

  Det där såg ju galet gott ut!

  Reply
  1. Anna María 12 augusti, 2015 at 08:17

   Ja! Och det var ju det också 🙂

   Reply
 3. Vicky 11 augusti, 2015 at 06:38

  ångrar nu att jag klickade här. åh nu dog jag en smula

  Reply
 4. Sandra 11 augusti, 2015 at 09:25

  Men åh, jag avlider! Så underbart 😀

  Reply
  1. Sandra 11 augusti, 2015 at 09:26

   Fast det där var inte vad jag hade tänkt skriva. Menade ”Så otroligt gott det ser ut”. Haha satt visst och tänkte på annat. Men det där med at jag avlider menade jag faktiskt!

   Reply
   1. Anna María 12 augusti, 2015 at 08:16

    Haha! Erkänn, du blev för förtrollad av kantarellerna 🙂

    Reply
 5. elise 11 augusti, 2015 at 09:57

  sååå gott! ska göra kantarellpaj i dagarna som kommer! fick flera liter av min kära farmor <3

  Reply
  1. Anna María 12 augusti, 2015 at 08:16

   Vilken lyx att få kantareller av farmor. Du gör helt rätt i att göra lite paj av dem!

   Reply
 6. Pingback: Kylskåpspaj « Anna María

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *