Tomatstatus: augusti

Tomatos in august

Äntligen börjar det hända något med tomaterna på balkongen. Det verkar också som att det inte bara är mig det har gått lite extra segt för vad gäller tomater den här sommaren för jag har både hört av andra, läst på bloggar och till och med sett på TV att det minsann ”varit ett dåligt tomatår i år”. No shit Sherlock… I alla fall så har det nu börjat att mogna på balkongen och jag har kunnat smaka av de första tomaterna. Det är ju ändå något visst med smaken på egenodlat. Så mycket fylligare och godare. Mer tomat helt enkelt.

Tomatos in august

Det jag blev mest förvånad över var att det var en blandning av både gula och röda tomater på mina plantor. Jag började genast att fundera på vilken sort jag hade. Tyvärr hade jag ju slängt fröpåsen, men tack vare att jag hade bloggat om hela processen hittade jag att det var Vinbärstomater. Tydligen blir de flesta tomaterna där röda och några få kan bli gula. Kul med lite olika färger, men hos mig skulle jag säga att majoriteten hittills har varit gula.

Tomatos in august

Dom är små, söta och växer i stora fina klasar.

Tomatos in august

Tomatos in august

Fast de flesta är fortfarande gröna och jag får nog vänta ett tag till innan jag kan göra en stor tomatsallad av dem.

Under tiden resten av tomaterna mognar får jag försöka fundera ut vad för gott jag kan laga på dem. Jag är sugen på att både hinna göra en god bruschetta med en bra mozzarella och att långsamt torka tomaterna i ugnen med vitlök, rosmarin, salt och peppar precis som vi gjorde till pizzakvällen i Italien. Vad har ni för favoriträtter med tomat?

 

Vill du läsa mer om mina odlingar kolla här 

Plantera i gamla konservburkar
Att plantera om tomat, basilika och paprika
Så här skördar jag min basilika

5 Comments

 1. Hanna Sahlqvist 28 augusti, 2015 at 16:40

  Åh så fina tomater! Våra tomater i växthuset på landet har först nu blivit riktigt fina 🙂
  Kram Hanna!

  Reply
 2. Christin 28 augusti, 2015 at 18:28

  Så fint! Våra har även börjar komma igång på riktigt, riktigt nu – detta trots det urusla tomatvädret + att jag råkade ställa majoriteten av mina plantor i.. eh..hehe.. Skuggan. Var lite stressad där i juni. Nästa sommar skall jag definitivt odla gula tomter, så fina!

  Reply
  1. Anna María 30 augusti, 2015 at 23:07

   Äsch, sånt kan hända. Solen har ändå knappt varit framme i sommar 😉 Gula tomater är inte bara fina, de är så himla goda också.

   Reply
 3. Mikaela 31 augusti, 2015 at 23:04

  Det har verkligen varit så segt! Men mina börjar också bli röda allt mer nu, äntligen!

  Reply
  1. Anna María 31 augusti, 2015 at 23:42

   Hurra! Skam den som ger sig och faktiskt är det ju himla kul att kunna äta egna tomater ända fram på hösten 🙂

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *