Ett av mina mest använda DIY-projekt och också ett av de inläggen i min blogg som har mest besök är det jag gjorde om vårt soffbord till marmor och guld. Vi har nu använt soffbordet i snart ett och ett halvt år och jag tänkte att vi kunde titta lite på hur bra det har hållit. Själva bordet är ett IKEA Vittsjö som vid den tiden jag köpte det bara fanns i svart. Sen dess har det även kommit ut i vitt, vilket säkert hade varit lättare och mer täckande att göra om. Men hade jag haft det i vitt är sannolikheten å andra sidan inte lika stor att jag hade gjort om det överhuvudtaget. Stålramen är sprayad med guldspray. Det finns att köpa på byggvaruhandlar, konstnärsbutiker och liknande. Till bottenplattan av bordet har jag använt en dekorplast med marmorimitation som jag har klistrat fast.

Hållbarheten på plasten har varit riktigt bra. Den ser likadan ut nu som den gjorde när jag satte dit den. I och för sig har vi bara använt ytan där nere för att lägga böcker och tidningar på. Men den känns rejäl och slitstark.

Gold and marble IKEA hack table - update

När det kommer till färgen har den tagit mer stryk. Jag tyckte att första veckorna efter att borde sprayades kunde färgen fälla lite när en drog fingret över. Färgen fällde inte mycket, men det gick att ana ett guldskimmer på fingret. Dock blev det inga märken eller så på själva bordet och efter någon vecka slutade det att fälla färg helt. Allt eftersom har det dock skavts av lite färg och det har gått att ana att borde under är svart. Men samtidigt har det också gett en karaktär till bordet och jag tycker inte att det har gjort något.

Gold and marble IKEA hack table - update

Allt som allt har bordet hållit bra och jag är så nöjd med det som möbel. Men här om dagen kände jag att jag likaväl kunde bättra på färgen. För egentligen tycker jag det är mycket finare så. Jag hade ändå nästan en hel burk kvar. Sagt och gjort bättrade jag på färgen med några enkla spraytag. Det blev verkligen ett lyft, nu känns bordet som nytt igen och jag la kanske femton minuter på själva sprayandet plus torktid. Så värt!

Gold and marble IKEA hack table - update

Gold and marble IKEA hack table - update

Allt som allt tycker jag att det här projektet varit väldigt bra. Hyfsat enkelt att utföra och bra hållbarhet. Dessutom väldigt lätt att snygga till eller göra om. Jag har också funderat på andra färgkombinationer och en annan dekorplast. Möjligheterna är många, men än så länge behåller jag det i guld med vit carrara-imitation.

För full beskrivning av hur jag gjorde bordet kolla in DIY – Soffbord i guld och marmor, IKEA hack.

Och när vi ändå pratar om att skapa grejer så har Beatrice samlat ihop allt fint som har skapats i Monthly Makers i augusti på temat TEXTIL i ett samlingsinlägg.

 

Translation: I DIYed this sofa table one and a half year ago. It’s a black IKEA vittsjö glass top table originally, but I made a version with marble and gold. I love how it turned out and that it was pretty straight forward to re-make it. For more pictures and description on how I did, have a look at this post.

6 Comments

 1. Stina - Tillvaron.se 1 september, 2015 at 11:15

  Alltså det bordet är så fint, förstår att du behåller det som det är ett tag till 🙂

  Reply
 2. vardagskonst 1 september, 2015 at 12:06

  Gillar detta så mycket och hade gärna gjort ett liknande själv om jag inte hade en liten som redan nu slickar på allt som går att komma åt….

  Reply
  1. Anna María 5 september, 2015 at 13:03

   Haha, förstår det. Är kanske inte helt slick-säkert, du får vänta några år helt enkelt 🙂

   Reply
 3. Klara 3 september, 2015 at 13:40

  jättefint verkligen! tycker det var bra att det var svart underlag, slitningarna ser finare ut då tror jag 🙂

  Reply
  1. Anna María 5 september, 2015 at 13:02

   Ja, men faktiskt. Det är ju helt sant. Så har jag inte tänkt tidigare.

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *