Jag använder flickr som mitt bildbibliotek och kodar in mina bilder till mina blogginlägg. Dels gillar jag att göra det så för att jag kan samla alla bilder på ett ställe på nätet som fler kan komma åt. Om jag exempelvis vill skicka över alla mina bilder från en resa jag gjort, kan jag enkelt bara dela med mig av länken till det albumet på flickr. En annan bra grej är att jag kan koppla mitt flickr-konto till vår Apple TV och ha alla bilder som skärmsläckare. Men också att jag tycker att kvalitén blir bättre på bilderna plus att jag inte fyller ut mitt webbhotell med alla mina stora bilder. Sen finns det ju såklart nackdelar, men de har hittills varit färre än fördelarna så därför fortsätter jag ha det så.

Flickr släppte för ett tag sedan en liten uppdatering där de ville hjälpa sina medlemmar att få mer cred för bilder som folk lånade via flickr genom att i delningskoden ha med en liten snutt som gör att flickr-loggan syns samt vad bilden heter och vem som laddat upp den. I grunden en fin tanke, men personligen så tycker jag att loggan stör mer än hjälper när jag ofta har väldigt bildfokuserade inlägg vilket skulle göra att det blir en total loggofest. (Vilket inte alls är min favorit.)

Så då har jag ändrat i koden för varje bild jag har lagt in för att slippa få med loggan. Detta gör tyvärr att allt tar lite längre tid, men jag tycker ändå att det är värt den tiden.

Christin frågade mig här om dagen hur jag gjorde för att koda in bilder från flickr utan att få med loggan. Jag har även fått frågan tidigare så jag tänkte att jag likaväl kunde visa hur jag gör på ett förhoppningsvis pedagogiskt vis.

Så:

flickr1

När du har laddat upp bilden på flickr och har klickat på delningspilen får du upp den här rutan. Kopiera då HTML-koden i din önskade storlek.

flickr2

Klistra in hela koden i html-läget på ditt blogginlägg. Jag använder wordpress, men antar att det finns html-lägen på i de flesta bloggverktygen.

Ta bort data-flickr-embed=”true” (se till att du har kvar ett mellanslag mellan ”a href…”) och det som står mellan <script></script> taggen. Det du vill ha kvar är länk till bilden, varifrån bilden ska hämtas, storleken på bilden och alt-texten.

Gör samma sak på alla bilder du läggen in.

flickr3

Och det är hur jag gör för att inte flickr-loggan ska synas på mina bilder när jag kodar in dem. Hoppas det var till någon hjälp. Fråga på om något är oklart!

Hur många av er använder förresten flickr för bilderna på era bloggar?

 

11 Comments

 1. Fredrikapåvinden 8 september, 2015 at 08:47

  Jag använder också flickr främst för att det är så himla smidigt att sortera och få ordning på alla bilder utan de tar upp supermycket plats i datorn. Sen är det såklart ett megaplus att bilderna blir i mycket bättre kvalité också. Jag bloggar på blogg.se och där kan jag få bort länken bara genom att klicka på ”förstörlänken-verktyget” som finns. Väldigt smidigt!

  Reply
  1. Anna María 9 september, 2015 at 07:10

   Smidigt, som jag förstod det funkar det också på samma sätt i WP, men då tar en ju bort hela länken till flickr och den vill jag ändå gärna behålla.

   Reply
 2. Vicky 8 september, 2015 at 16:38

  jag använder också flickr och har gjort precis såhär som du. otroligt irriterande att flickr plötsligt bestämde sig för detta. på wordpress kan man också precis som fredrika här uppe använda avlänkningsverktyget, men jag vill liksom fortfarande ha en länk in till flickr … UTAN deras fula vattenstämpel på bilderna. hoppas de ändrar snarast.

  Reply
  1. Anna María 9 september, 2015 at 07:09

   Ja, men exakt. Jag vill gärna behålla länken till flickr så avlänkningen funkar inte för min del. Irri!

   Reply
 3. Wilda 9 september, 2015 at 08:09

  Åh jag gör samma sak! Känns fint att jag inte är helt lost ändå och kan mixtra lite med kod jag också. 🙂

  Reply
  1. Anna María 9 september, 2015 at 08:59

   🙂 Önskar dock att vi slapp det här mecket.

   Reply
 4. Ellen 10 september, 2015 at 12:24

  Ja! äntligen! Så, nu ska jag bara ändra i en himla massa inlägg 🙂

  Reply
 5. Erika 14 oktober, 2015 at 22:21

  Hej! Jag skulle behöva hjälp! Jag började idag med att lägga upp mina bloggbilder genom flickr, men när jag gör som du beskriver i dethär inlägget så ändrar mina bilder format och blir fyrkantiga och helt konstiga! Det enda sättet att få dom att bli i normalt format är att göra dom mycket mindre och ta ”medium” istället för ”original-storlek” (brukar ha 1000 x 751 men nu funkar det bara om jag har dem i typ 800 istället, annars blir dom fyrkantiga och liksom utdragna…) Har du någon aning om vad det kan bero på?

  Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *