Här kommer ett riktigt enkelt och gott recept på fikonmarmelad gjort på färska fikon. Passa på när det är extrapris i butikerna, det brukar det vara såhär års. Min kompis Stefan tipsade om att ICA Kvantum i Liljeholmen hade extra bra pris på fikon nu så jag åkte dit och köpte ett gäng här om dagen. Stefan brukar göra en himla god italiensk variant med rosmarin och chili. Men jag var sugen på en med bara fikonsmak. För är det nåt jag gillar så är det fikon. Färska eller torkade spelar ingen roll. Jag gillar sötman och hur det knastrar när jag äter dem. Sen är ju fikonmarmelad så himla gott till en riktigt god ost och ett gott vin.

 

Fig Marmalade

Fikonmarmelad på färska fikon

Du behöver:

ca 10 st färska fikon
375 g socker
1, 25 dl vatten
1 st citron

Gör såhär:

Innan jag kokar sylt eller marmelad brukar jag alltid sätta in mina diskade glasburkar i ugnen på 100°C och låta dem stå i värmen i minst 20 min. Detta är för att burken ska steriliseras och marmeladen inte ska mögla lika lätt.

Skölj fikonen, skär bort den lilla torra pluppen och dela i 4 lika stora delar. Koka sedan upp vatten och socker till ett sockerlag, låt koka tills temperaturen är uppe i 105°C

Ha i fikonen och i sockerlaget och fyll på med juice från 1/2 citron.

Låt koka i 15-20 minuter eller tills marmeladen börjar tjockna. När jag rör brukar jag sen smaka lite på det som fastnat på skeden. (Tänk på att det är svinvarmt först, så låt svalna lite innan du smakar. Det är aldrig kul att bränna sig. mvh en som gjort det för ofta.) Känn efter om du behöver ha i lite mer citron, ha i mer om du behöver.

Om sylten har massa skum på toppen efter att den kokat, ta då bort det med en sked.

Ta av kastrullen från spisen och mixa marmeladen med en stavmixer. När du mixat sylten slät, sätt tillbaka kastrullen på spisen och koka upp igen. Känn efter på konsistensen, är den för lös koka tills sylten har tjocknat lite.

Häll sedan upp marmeladen på dina rena och steriliserade burkar och sätt på locket direkt. Låt svalna.

Ät och njut!

Fig Marmalade

15 Comments

 1. Mikaela 3 oktober, 2015 at 18:52

  Åh, ost och kex + marmelad lät ju jäkligt gott! Vet du hur hållbarheten blir på marmeladen?

  Reply
  1. Anna María 6 oktober, 2015 at 07:29

   Jag vet inte exakt hur länge den håller, men om man använder rena skedar och inte får ner massa smulor i burken så bör den ju hålla ett tag helt klart. Frågan är bara om jag kommer lyckas ha kvar den så länge i kylen. Svårt att låta bli att äta upp den ju 😉

   Reply
  1. Anna María 6 oktober, 2015 at 07:27

   DYMO heter den. Så himla bra grej att ha hemma 🙂

   Reply
 2. Simone 4 oktober, 2015 at 18:47

  Fikon = bästa frukten! Är verkligen som godis!

  Reply
 3. Jess 4 oktober, 2015 at 21:22

  Att jag inte tänkt på att göra egen fikonmarmelad, lär ju bli så mycket godare än köpemarmelad. Tycker också om knastret haha, plus att går så bra med ost och vin. Ett måste på ostbrickan 🙂

  Reply
  1. Anna María 6 oktober, 2015 at 07:27

   Precis min mening också, plus att det verkligen var superlätt att göra.

   Reply
 4. Pingback: Frågor och svar om hur jag gör eller vad jag använder « Anna María

 5. Tobias Magnesjö 24 augusti, 2016 at 20:56

  Väldigt bra recept! Har en buske här i trädgården som i år gav ungefär 30 mogna fikon som jag idag blev till utmärkt marmelad.

  Reply
  1. Anna María Larsson 25 augusti, 2016 at 07:02

   Kul att du gillade receptet! Och vad härligt med en egen buske i trädgården 🙂

   Reply
 6. Emilia 3 oktober, 2017 at 23:09

  Så kul!! Vill alltid köpa fikon på livset vid mig pga fina, men vet inte vad jag ska göra med dem efter jag fotat dem Hahah! Kanske ska testa detta!

  Reply
  1. Anna María 4 oktober, 2017 at 11:59

   Ja, fikon är sjukt fina! Tycker verkligen du ska testa detta!

   Reply
 7. Beatrice 4 oktober, 2017 at 17:47

  Vet inte varför det här inlägget kom upp i mitt flöde någonstans nu, men det gjorde det i alla fall! Åt en pizza med fikonmarmelad på i helgen, och så hittar jag detta idag!? Tänker att det är ödet och att jag borde göra fikonmarmelad att ha på pizza i höst. Tips, helt enkelt! 😀

  Reply
  1. Anna María 5 oktober, 2017 at 11:38

   Åh! Det låter ju supergott med fikonmarmelad på pizza. Vad mer var det på pizzan? Blev sugen på det. Tror det är riktigt gott.

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *