Jag gillar traditioner och att vissa saker alltid görs år efter år (särskilt när det kommer till julen och så länge de har en poäng), men är verkligen inte beroende av dem. En tradition som vi har i mina familj och som jag dessutom gillar är att strax innan jul ses vi och bakar ett isländskt julbröd som heter Laufabrauð. Från början är det ett bröd som kommer från norra Island, men nuförtiden så äter man det över hela landet.

Brödet kavlas ut tunt och en skär sedan ut olika mönster i brödet innan det friteras i ex kokosfett.

Icelandic Laufabrauð

Som sagt så kavlas brödet ut väldigt tunt i runda kakor. Anledningen att det är så tunt kommer från början av att det var väldigt fattigt på Island och kavlade en tunt gick det att gå ut mer bröd. Såklart.

Icelandic Laufabrauð

Sen använder en ett sånt här fiffigt litet järn för att skära ut mönster med.

Icelandic Laufabrauð

Sen är det dags att ”fläta” själva mönstret. Även om det är smidigt att använda järnet för att göra vissa mönster finns det flera olika tekniker och sätt att skära ut på frihand också.

Icelandic Laufabrauð

Icelandic Laufabrauð

Du viker liksom bak varannan bit och på så sätt bildas det här flätlika mönstret.

Icelandic Laufabrauð

Så kan en använda ex avklippta sugrör för att göra små hål i.

Icelandic Laufabrauð

När alla bröd är utskurna och har legat och väntat en liten stund är det dags att fritera dem en och en. Här ska det gå fort som tusan och alla har sin station att hålla koll på. Lägga ner brödet i pannan, hålla koll på friteringen och vänta i rätt tid, pressa brödet när det är varmt med hjälp av en kastrull så det blir extra platt och tunt och sist lyfta bort och bygga en fin hög.

Icelandic Laufabrauð

Sen räknas brödkakorna, delas upp och läggs i burkar för att vänta in julen. Självklart går det inte att hålla sig hela vägen till jul utan att smaka.

 

Icelandic Laufabrauð

Jag äter oftast brödet som det är, bryter en liten bit och knaprar på. Och ibland lyxar jag med lite smör på. Tycker att bröden är som små konstverk i sig vilket alltid blir extra fint på julbordet.

Icelandic Laufabrauð

Jag tycker det är en väldigt fin tradition som jag alltid tycker är himla fin och god. Och när en får DIYa sina bröd är det ju aldrig fel.

 

TRANSLATION: Before every Christmas me and my family get together and make the Icelandic Christmas bread ”Laufabrauð”. 

 

11 Comments

  1. Sandra 21 december, 2015 at 08:22

    Men wow, så fint! Vill använda den där flikvikartekniken till allt möjligt nu 😛 haha! Låter verkligen som en väldigt fin tradition 🙂

    Reply
  2. hejregina 21 december, 2015 at 10:30

    SER UT SOM VÄRLDENS BSTA TRADITION

    Reply
  3. Mikaela 21 december, 2015 at 11:12

    Wow det måste vara de vackraste bröden jag sett!

    Reply
  4. Annica 21 december, 2015 at 16:07

    Men shit vad fint! Varje bröd blir verkligen som ett eget konstverk 🙂

    Reply
  5. Amanda 21 december, 2015 at 16:40

    Oj vad pilligt! Men himla vackra bröd 🙂

    Reply
  6. Ruth | HungryHeart.se 21 december, 2015 at 17:07

    Det där är lätt de vackraste bröden jag sett. Vad är de gjorda på för mjöl?

    Reply
  7. Beatrice 21 december, 2015 at 17:15

    Aaah, vilka fina!!!!???!!! Och vilket fiffigt verktyg också! Gissar att det antagligen bara finns på Island eller så? Vad smakar bröden och vad är de gjorda på? Så mycket frågor, så spännande grej!

    Reply
  8. Jess 21 december, 2015 at 18:31

    Så fina! Verkligen ett hantverk det där.

    Reply
  9. Alicia 21 december, 2015 at 18:58

    VA!?!? Vad är detta för fantastiskt? Som ur en himla saga!!!

    Reply
    1. Alicia 21 december, 2015 at 18:59

      Btw, det där verktyget (som är så vackert i sig) borde en kunna använda på lera på något vis??

      Reply
  10. Vicky 22 december, 2015 at 04:14

    !!!!! finaste jag sett

    Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *