Julinspirerad mat innan jul om hur laufabrauð smakar

Mat är ju något som, i alla fall julen i min värld, består till rätt stor del av. Och det här ätandet börjar liksom redan tidigt i december för att pågå till efter nyår. På något vis har jag dock ätit ganska lite av julrelaterade rätter mot vad jag annars kanske brukar göra. Men två omgångar av rätt så icke-traditionella ”julbord” har jag hunnit med.

Food I've had lately

Food I've had lately

Food I've had lately

Första omgången var en julinspirerad middag som ”Gourmét-grabbarna” (Philip, Stefan, Patrik, Matti och Jonas ses en gång i månaden och lagar mat tillsammans på nördig nivå) bjöd in sina respektive till. Det blev en 5-rätters middag och alla rätter hade någon form av julig touch. Bland annat bjöds det på saltinbakad piggvar med grönkålschips, saffransgratinerade musslor, julig créme caramel och ostbricka. Väldigt gott och vi var vansinnigt mätta. Kul ändå att äta mat med inspiration av julen istället för att äta klassiskt julbord.

Food I've had lately

Food I've had lately

Food I've had lately

En annan matomgång med jultema var julfesten vi hade med jobbet. Som försnacks hade vi fixat diverse godheter av ostar, fikon, dadelbollar, tapenade och drinkar. Samt pepparkakor som jag bakade och spritsade Ä som i Äventyret (= namnet på mitt jobb) på. Sen gick vi till LingLong och åt icke-julig mat.

Food I've had lately

Och så har jag tjuvätit på Laufabrauðet och bjudit mina kollegor på ett specialgjort Ä, såklart. Så då kan jag också passa på att svara på lite funderingar ni hade om det här magiska brödet.

Vad är de gjorda på för mjöl?
Just de här är gjorda på en blandning av vetemjöl och rågmjöl. Men alla familjer har typ egna varianter på receptet och jag vet flera andra som bara kör på vete, men jag tycker det är godast med lite råg i.

Berätta lite mer om det här fiffiga verktyget, kan en bara köpa det på Island? Borde väl också kunna användas till massa annat, typ lera?
Japp, vad jag vet så går det bara att köpa på Island. Men är inte helt det lättaste att få tag på heller. Är svindyrt och förra december när jag var där letade jag efter ett eget men hittade inget. Gah! Tanken har ALDRIG slagit mig att det går att använda till andra grejer men det är säkert ett himla bra verktyg till ex lera.

Men vad smakar det då?
Alltså har försökt att komma på ett bra sätt att beskriva smaken, men kan inte riktigt komma på något annat det smakar som. Bäst kanske det beskrivs som ett slags tunnbröd som är friterat. Så det är liksom rätt poröst och lite krispigt. Många säger att det känns lite sött i smaken, och det tror jag beror mest på att det är friterat i kokosolja. Men det smakar liksom ändå inte kokos. Superkrånglig beskrivning, men närmare än så kommer jag nog inte. Gott som bara den är det i alla fall!

 

TRANSLATION: Christmasy themed food I’ve had lately. 

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *