Pepparkaksbak

Gingerbread

Att det redan har blivit Lucia känns helst knäppt. Redan den första november hade jag faktiskt skrivit in i min kalender att jag skulle ”börja tänka på julen”. Jag skrev in den posten någon gång strax innan julen förra året då jag kände att jag hade alldeles för mycket kvar att hinna med och 24:e december närmade sig med stormsteg. Då önskade jag att jag inte skulle känna någon stress nästa, dvs detta år. En bra tanke faktiskt, men på något sätt så har det gått i en rasande fart ändå. Synd bara på den här avsaknaden av snö, känns som att snön ger en rätt härlig julstämning bara den kommer. Men i morse var det i alla fall frost ute på taken vilket känns fint och vi gick upp tidigt, tog täcket med till soffan och kollade på Luciafirandet på SVT.

Gingerbread

För två år sedan bakade Philip jättegoda pepparkakor och dem ville jag testa göra i år igen. Vad Philip däremot inte kom ihåg var att det receptet han bakade efter blev det helt vansinnigt mycket deg av. Så efter att jag har bakat två omgångar och gett bort deg finns det fortfarande kvar… Nåja, är väl egentligen inget problem.

Gingerbread

Receptet jag har använt mig av är Tommy Myllymäkis, men som sagt vill du inte baka jättemycket pepparkakor skulle jag minst halvera det.

PEPPARKAKSDEG
0,5 dl ljus sirap
3 dl vatten
2 msk ingefära
2 msk malen nejlika
2 msk kanel
2 msk bikarbonat
425 g smör
750 g socker
1,2 kg vetemjöl

Gingerbread

GÖR SÅHÄR:

♦ Blanda kryddorna med vatten, sirap och bikarbonat i en kastrull. Koka upp.

♦ Blanda socker och rumstempererat smör, häll i kryddblandningen i smörblandningen, blanda noga.

♦ Tillsätt sen vetemjölet och knåda ihop allt till en deg. Packa in degen i plastfolie och låt vila i kylen i minst ett dygn.

♦ När degen har vilat klart, kavla ut den tunt på mjölat bakbord, stansa ut i valfria former.

♦ Baka pepparkakorna på en plåt i 225 grade i ca 4-8 min beroende på hur tjocka kakor du gjort. Håll koll! Det kan gå undan. Ta ut kakorna och låt dem svalna.

Gingerbread

Jag spritsade mina med en glasyr som jag gjorde på äggvita och florsocker. Den ska bli tjock och får inte vara rinnig. Jag fyllde en plastpåse och klippte ett litet hål i ena hörnet. Sen var det bara att spritsa loss. YOLO-pepparkakan är given av flera anledningar. Framför allt för att jul på isländska [jól] uttalas som yolo-o och att en brukar lägga på ett ó [åo] i slutet av ett ord.

Gingerbread

Hoppas ni får en fin Lucia ♡

 

12 Comments

 1. Pernilla 13 december, 2015 at 18:46

  Verkligen fina! Så mysigt med pepparkaksbak med 🙂

  Reply
 2. christin 13 december, 2015 at 19:13

  AMEN SÅ JÄKLA FINT! Inspirerades hejvilt på pinterest men tänkte att det skulle vara aaaaallt för pilligt, men du bevisa mig fel. Verkligen fint!

  Reply
 3. Wilda 13 december, 2015 at 20:50

  Ser så himla gott ut! Snygga foton! Måste testa detta i veckan.

  Reply
 4. Stina - Tillvaron.se 13 december, 2015 at 21:39

  Så himla läckra bilder! Men du, pepparkaksdeg kan ju vara bland det godaste som finns så ni har ju ett riktigt lyxproblem alltså 😉

  Reply
 5. Mikaela 14 december, 2015 at 10:16

  Så fina pepparkakor! Jag vill så gärna hinna baka det och bygga ett pepparkakshus innan jul, men det är frågan om jag kommer ha tid alltså. Får titta på och glädjas åt dina fina istället om det inte blir av 😉

  Reply
 6. Emilia 16 december, 2015 at 10:26

  Ah vilka fantastiska pepparkakor! Kul att göra en egen deg också, det kanske en ska försöka hinna med nästa år 😉

  Reply
  1. Anna María 18 december, 2015 at 08:57

   Det tycker jag du absolut ska göra!

   Reply
 7. Amanda 17 december, 2015 at 21:07

  Har aldrig testat att göra egen pepparkaksdeg innan, har alltid köpt färdig, men kanske är dags att göra egen 🙂

  Reply
  1. Anna María 18 december, 2015 at 08:55

   Gör det, blir mycket godare och är dessutom inte alls särskilt svårt 🙂

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *