Krämig bönotto

Här om dagen kom Philip hem med ett recept på en krämig bönotto med svamp och citron som han hade blivit tipsad om av en kollega. Jag tyckte det lät kanongott och ville absolut att vi skulle laga den. Fick efteråt veta att det är ursprungligen ett recept från Green Kitchen Stories så det förklarade ju varför det lät så himla gott. (Och var det också!)

Bönotto

Du behöver:
⟡ 2 msk olivolja
⟡ 1 stor gul lök, finhackad
⟡ 2 vitlöksklyftor, finhackade
⟡ 100 g (3 ¾ dl) ostronskivling (eller champinjoner), skivade
⟡ 1 ¼ dl torrt vitt vin
⟡ 250 g spenat, grovhackad (jag använde fryst, men är säkert roligare med färsk)
⟡ 450 g (5 dl) kokta vita cannellinibönor
⟡ 1 ¼ dl grönsaksbuljong
⟡ 60 g mascarpone
⟡ rivet skal och saft från ½ citron
⟡ en näve timjan, bara bladen
⟡ havssalt och nymald svartpeppar

Bönotto

Gör såhär:
Hetta upp olivoljan i en stor kastrull på medelstark värme. Tillsätt gul lök och vitlök. Fräs i några minuter, tills löken är mjuk och gyllenbrun. Rör om då och då.

Tillsätt svamp och fräs i ungefär en minut. Rör ner vin och spenat och sjud tills spenaten har blivit mjuk.

Tillsätt nu bönor och buljong. Låt koka under omrörning i 3–4 minuter.

Sänk värmen och tillsätt mascarpone, citronsaft och timjan.

Rör om ordentligt, smaka av och salta och peppra mer om det behövs. Strö lite rivet citronskal över bönotton och servera.

Bönotto

Ät och njut! Himla smidig och snabb rätt om en använder bönor på burk istället för att koka egna. Våran blev kanske i det rinnigaste laget och inte lika krämig som jag önskar ett en bön-/risotto ska vara. Så mitt tips är att inte hälla i all buljong på en gång. Häll i lite i taget, rör om och se hur krämigt det blir. Ska absolut laga detta igen och då inte vara lika ivrig på buljongen.

Tips på fler enkla rätter att laga:
– Fisk på fem ingredienser
– Bruschetta
– Världens bästa pesto

 

TRANSLATION: Made this super delish beanotto from Green Kitchen Stories the other day. Yum!

10 Comments

  1. Fredrikapåvinden 24 februari, 2016 at 08:24

    Wow vilken drömmig rätt! Det här ska jag verkligen testa!

    Reply
  2. Emmie 24 februari, 2016 at 08:31

    Låter helt fantastiskt gott! Måste jag göra!!

    Reply
  3. Wilda 24 februari, 2016 at 11:46

    Men wow så gott! Måste testa!

    Reply
  4. christin 24 februari, 2016 at 14:58

    BÖNOTTO!! Vissa saker vill jag laga och äta bara så jag skall få säga namnet. Baba Ganoush är en sån (sjukt gott btw) och nu – bönotto!

    Reply
    1. Anna María Larsson 26 februari, 2016 at 07:29

      Haha! Samma här. Baba Ganouch är en sån rätt och kalops är också en personlig favorit. Mest att säga, inte att äta dock.

      Reply
  5. Amanda 24 februari, 2016 at 20:59

    Det här lät ju hur gott som helst! Älskar varianter på vanlig risotto! 🙂

    Reply
    1. Anna María Larsson 26 februari, 2016 at 07:28

      Ja, men det gör jag med. Och den här var ju så mycket lättare och mer snabblagad.

      Reply
  6. Annica 24 februari, 2016 at 21:08

    Det låter helt galet gott, måste köpa hem ingredienser och testa den! 😀

    Reply
    1. Anna María Larsson 26 februari, 2016 at 07:27

      Det tycker jag du ska göra! Perfekt nu till helgen kanske?

      Reply
  7. Ellen 15 mars, 2016 at 19:49

    Hur knäppt att jag ska laga detta prick imorgon? Vad bra att ni tyckte det var gott då 🙂

    Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *