Temat för Monthly Makers den här månaden har varit MINIATYR. För min del har det som jag nämnde i inspirationsinlägget varit en liten utmaning. Jag tänkte helt utanför boxen och istället för att göra något väldigt litet gjorde jag något som i vanliga fall är stort och gjorde det i en liten skala. Det blev ett miniväxthus av tavelramar.

AnnaMariaLarsson_Minivaxthus06

Svårighetsgrad:
▲▲▲▲△

Tidsåtgång:
ca 1h +

Du behöver:
✚ 2 st 30×40 cm tavelramar
✚ 2 st 30×30 cm tavelramar
✚ 2 st 21×30 cm tavelramar
✚ Trälim/Limpistol eller annat relativt snabbtorkande lim för trä
✚ 4 st gångjärn
✚ Småspik
✚ Hammare
✚ Bred tejp
✚ Kontaktplast
✚ Liten borr
✚ Blompinne

Beskrivning efter bilderna

DIY – Mini green house out of picture frames

◇ Börja med att plocka ut bakstycket från tavelramarna. Spara de två största bitarna för dem kan du limma ihop till en botten sen.

◇ På de två största bakstyckena. Ta bort eventuella utstickande grejer. Du vill ha en så jämn botten som möjligt.

◇ För att vara på den säkra sidan så att inte glaset ska trilla ur huset limmade jag fast glasrutorna med lite lim i kanterna och här och där längs med sidorna.

◇ Limma sen ihop ena långsidan med ena kortsidan. I mitt fall lät jag kortsidan av växthuset ligga utanpå de båda långsidorna. Jag limmade med en limpistol, för det limmet torkar väldigt snabbt och blir relativt stabilt. Men det finns massa olika lim som funkar bra.

◇ Limma sen ihop alla väggar.

◇  Som bottenplatta i växthuset limmade jag ihop de två största bakstyckena av tavelramarna som jag sågade till i rätt storlek. Klä in dem i kontaktplats så behöver du inte oroa dig om det kommer lite fukt på botten från krukorna.

◇ Limma sen fast alla väggarna på bottenplattan. Ös på med lim så det håller, men jag skulle ändå rekommendera att alltid tömma huset på grejer innan du flyttar det. Better safe than sorry tänker jag.

◇ Spika (eller limma) sen fast gångjärnen på de små tavelramarna. Jag spikade faktiskt fast de som sitter i den lilla ramen och limmade fast dem i den större. (Blev lite nervös för att glaset och trät annars eventuellt skulle spricka.) När du spikar är det nämligen lätt hänt att trät spricker, och har du en väldigt tunn ram som jag så kan det hända extra lätt.

◇ Som en sista detalj borrade jag ett litet hål i ramen för att kunna sätta i en blompinne för att ha växthuset öppet. Jag gjorde det bara på ena sidan men kan tänka mig att göra ett till på den andra också.

Det här var lite klurigare och knivigare än jag först trodde. Men genom att testa lite och släppa lite på pressen om att det måste vara helt perfekt så gick det bättre. Jag råkade limma fel en gång och fick göra om, då testade jag att limma med ett annat snabbtorkande lim på vissa delar. Men i och med att detta är ett litet växthus som jag kommer ha inne och inte flytta runt på så tror jag det ändå är stabilt och hållbart nog. Om du vill tror jag inte ens att du behöver ha en botten, utan mer kan ha det också ställa över dina krukor. Det är en smaksak.

AnnaMariaLarsson_Minivaxthus04

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I januari är temat MINIATYR och Wilda är värd. Kommentera detta inlägg med en länk till ditt bidrag för att vara med senaste den 28 februari. Efter det sätter Wilda ihop ett maxat inlägg med allt vi har skapat tillsammans.

✂ ✎ ✂ ✎ ✂

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, Ruth, Sandra, StinaWilda och jag.

Du hittar oss på facebook, instagram, pinterest och på monthlymakers.com

✂ ✎ ✂ ✎ ✂

AnnaMariaLarsson_Minivaxthus08

TRANSLATION: Monthly Makers is a creative challenge where we want you to create with us. Each month has a theme and based on the theme we all create awesome stuff. This months theme was MINIATURE and I made this miniature green hose out of picture frames. Step by step instructions down below. 

Difficulty level:
▲▲▲▲△

Time requirement:
1 hour +

You need: 
✚ 2 x picture frames 30×40 cm
✚ 2 x picture frames  30×30 cm
✚ 2 x picture frames 30×21 cm

✚ Glue gun
✚ Tape
✚ Contact plastic
✚ 4 x hinges
✚ small nails
✚ hammer
✚ small drill
✚ floral stick

◇ Separate the back of the picture frames  so you only have the glass left. 

◇ Take away any metal pieces that are on the frame. (This you only have to do with the two biggest pieces.  You want the base of the house to be as flat as possible.

◇ Glue the glass to the frame, better safe than sorry I guess.

◇ With you glue gun or any utter strong fast drying glue. Glue together the walls two and two. Let dry.

◇ Glue together the rest of the walls.

◇ As bottom plate I used the back of the two biggest picture frames. Cut them to right size and tape together. Then wrap the whole plate in contact plastic. That way you don’t need to worry about the floor of the house getting wet. 

Glue the base of the house onto the bottom plate. Let dry.

Attach the hinges to the small frames two on each. I nailed them onto the small frames and glued them on the bigger one. 

As a last little detail i drilled a small hole in the long side of the house so I could place a floral stick in the hole for ventilation. 

51 Comments

 1. Petra Marques 21 mars, 2016 at 07:27

  Så smart och användbart. Ser så enkelt ut att göra också efter dina bilder. Jag har ju verkligen inga gröna fingrar men jag kan ju kanske stoppa kaktusar i mitt bara så det ser fint ut. Tack för inspirationen! <3

  Reply
 2. Fredrikapåvinden 21 mars, 2016 at 07:33

  Wow! Så jäkla påhittigt! Tycker växthuset blev supersnyggt!

  Reply
 3. Sandra 21 mars, 2016 at 08:06

  Är så impad av det här projektet alltså! Tycker att det är fenomenalt att du bara bestämde dig för att snickra ihop något du behövde och lösningen är toppen <3 Min dröm är att någon gång kunna göra en stor variant och faktiskt få mig ett riktigt växthus men jag som inte ens kan dra ett rakt streck med en penna undrar hur jag någonsin skulle kunna passa ihop så många fönster att det blev bra och höll ihop 😉

  Reply
  1. Anna María Larsson 25 mars, 2016 at 08:58

   Tack! Åh, det vore ju så mäktigt att göra ett stort eget växthus.

   Reply
 4. Beata 21 mars, 2016 at 09:00

  alla har gjort så fina saker! ja dör! wow

  Reply
 5. Alicia 21 mars, 2016 at 09:11

  ALLLLTSÅ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Det här är typ den bästa och mest användbara tutorial jag någonsin sett på internet!!! Här försöker jag klämma ihop alla mina plantor och en hel del prydnadsföremål i ett enda miniväxthus för att komma undan katter och få värme nog när jag hela tiden hade kunnat bygga ett själv? SATAN att vi ska ha gäster ikväll för annars hade jag ställt till med snickeriverkstad. Detta är nämligen både genialiskt, användbart och såååå snyggt! Du överträffar dig själv Anna María!

  Reply
  1. Anna María Larsson 25 mars, 2016 at 09:00

   Men alltså, åh tack! <3

   Reply
 6. Elsa 21 mars, 2016 at 10:29

  Trots att jag såg när du redigerade inlägget är jag så fascinerad och tycker att det blev så fint! Kan inte titta på det nog. Du är grym Anna María! Och jag tycker så himla mycket om dig! <3

  Reply
  1. Anna María Larsson 25 mars, 2016 at 09:01

   Men tack snälla, vad glad jag blir. Jag tycker om dig också ju 🙂

   Reply
 7. Carin 21 mars, 2016 at 10:38

  Wow! Så jädrans snyggt! DU är grym!

  Jag hade också tankar på att göra ett miniväxthus men en influensa som utvecklade sig till en lunginflammation och sedan en bebis som fick influensa ställde till det. Så det blev att plantera små små kärnor istället: https://www.instagram.com/p/BDLszMOAso3/?taken-by=gustafsson.carin 😉 (I ett drivhus från TGR)

  Reply
 8. Jessica 21 mars, 2016 at 11:01

  MEN JISSES VAD FINT. Har alltid älskar små växthus att ha alla möjliga grejer i. <3 vill bygga en miljard såna här! Borde ju gå att göra i massa olika storlekar också!! BRILJANT.

  Reply
  1. Anna María Larsson 25 mars, 2016 at 09:03

   Men precis, det här går ju att variera i massor. Beror ju bara på vad en hittar för ramar liksom 🙂

   Reply
 9. Ruth | HungryHeart.se 21 mars, 2016 at 12:30

  Jag är så galet imponerad över ditt projekt! Det är så vansinnigt smart, kreativt och fint att mitt DIY-hjärta börjar rusa. ÄLSKAR DET!!!

  Reply
  1. Anna María Larsson 25 mars, 2016 at 09:04

   Tack snälla Ruth! 🙂

   Reply
 10. Skaparlusta 21 mars, 2016 at 14:01

  Oj,vilken rolig idé och så fint det blev.

  Reply
 11. Katarina 21 mars, 2016 at 20:06

  Smart fixat! Och impad över att du tänkte på att sätta dit en pinne så att du kan vädra. Går ju lätt att göra pinnar i olika längder så att man kan ha optimalt öppet.

  Reply
  1. Anna María Larsson 25 mars, 2016 at 09:05

   Men precis. Jag har faktiskt ett gäng olika långa. Sen har jag funderat på att sätta fast en kedja i bakdelen så att taket kan stå helt öppet om det behövs.

   Reply
 12. Jess 21 mars, 2016 at 20:39

  Så himla snyggt och fint! Ångrar jag lite att jag köpte ett miniväxthus på ikea häromveckan, skulle ju byggt ett själv.

  Reply
 13. Pernilla 21 mars, 2016 at 21:40

  Vilken fantastisk idé! Och otroligt fint genomfört 😀

  Reply
 14. Amanda 21 mars, 2016 at 21:45

  Men åååh vad fint!

  Reply
 15. Louie 22 mars, 2016 at 09:13

  Men så fint!!

  Reply
 16. Wilda 22 mars, 2016 at 09:20

  Så proffsigt utfört och väldigt väldigt smart och snyggt! Vackert! Jag är så sugen på att göra ett eget nu.

  Reply
  1. Anna María Larsson 24 mars, 2016 at 11:27

   Tack! Ja, men kör bara. Bygg ett eget!

   Reply
 17. Borgmästaren 22 mars, 2016 at 10:45

  Det blev väldigt stiligt och superpraktiskt om man är den planterande typen. Plantering är tyvärr ett nöje som gått mig helt förbi. Lyckas sällan uppbåda intresse för det men slänger ibland ner några frön för syns, och barnens, skull. Har sett liknande växthus av ramar, men det var extra kul att se hela processen steg för steg.

  Reply
 18. Hannah 22 mars, 2016 at 11:49

  tack så väldans för detta tips! ska bestämt skriva upp det på min lista inför vårens pirriga, pyssliga och underbara projekt. hjärta <3

  Reply
  1. Anna María Larsson 24 mars, 2016 at 11:27

   Ja! kul om du också vill göra ett eget hus!

   Reply
 19. SOFIAMILK 22 mars, 2016 at 18:13

  Alltså JAAA, så jäkla grymt!! Heja dig!

  Reply
 20. Annica 23 mars, 2016 at 12:49

  Det här växthuset alltså <3 så sjukt smart och fint!

  Reply
 21. Mikaela 23 mars, 2016 at 21:43

  Genialiskt!!! Så himla fint och proffsigt, och så snygga bilder också! Vill göra ett eget! Har ett sånt litet växthus från Ikea men det har börjat rosta för att jag lämnade det ute på balkongen över vintern 🙁 Så då måste jag ju bygga ett nytt 🙂

  Reply
  1. Anna María Larsson 24 mars, 2016 at 11:25

   Synd på rosten, men perfekt att göra ett eget istället ju 🙂

   Reply
 22. Julia 31 mars, 2016 at 19:04

  Men så smart! Hade inte ens kommit på tanken att ramar faktiskt har glas man kan använda såhär… haha! Superfint! 🙂

  Reply
  1. Anna María Larsson 3 april, 2016 at 14:55

   Tack! Ja, ramar var faktiskt en himla bra idé att använda. Var ett tag inne på att göra om ett gammalt akvarium också. Tror att det även hade varit fint.

   Reply
 23. Fanny 31 mars, 2016 at 19:35

  Ambitiöst! Fint det blev, och passande nu till våren!

  Reply
  1. Anna María Larsson 3 april, 2016 at 14:54

   Tack! Ja, men jag behövde ju nåt för mina odlingar så det var ju himla passande.

   Reply
 24. Sandra Nicole 4 april, 2016 at 00:26

  Så rackarns smart!! Perfekt om man inte bor så stort heller eller med fönster i supersöderläge. Träslöjd var väl inte riktigt min grej men kanske att jag skulle lyckas. Eller så njuter jag bara av smartheten i ditt fina bidrag! 🙂

  Reply
  1. Anna María Larsson 6 april, 2016 at 07:36

   Men precis. Och det här behöver du inte alls ha några träslöjdskunskaper. Bara lite jävlar anamma 😉

   Reply
 25. Pingback: Gör ett miniväxthus – med tavelramar! | ELLE Decoration

 26. Sofie 4 april, 2016 at 14:21

  Åå så fint! Och smart!

  Reply
 27. Pingback: Inspiration Monthly Makers – VÅREN - Anna María

 28. Pingback: Monthly Makers VÅREN – Svävande planta - Anna María

 29. Pingback: Mina odlingar – Maj - Anna María

 30. Pingback: Rapport från mitt miniväxthus – Dnilva

 31. Pingback: DIY | Ge dina loppisfynd ett nytt liv | REAKTIONISTA

 32. Pingback: Dags att så + ett miniväxthus | Dnilva

 33. Pingback: En titt bland tomaterna | Dnilva

 34. Molly 20 juni, 2017 at 16:46

  Men shit vad fint!!

  Reply
 35. Pingback: En önskelista inför sommarbalkongen. | REAKTIONISTA

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *