Boktips: Pappersstäder av John Green

Paper Towns by John Green

Jag har lovat mig själv att jag ska bli bättre på att läsa böcker. Jag gillar att läsa och älskar känslan då jag är helt inne i en bok som jag helst inte vill lägg ifrån mig. Jag har haft som regel att jag inte ska kolla i mobilen då jag åker kommunalt och istället läsa en bok. Det går väl i vågor hur bra jag klarar just det.

Ett trix jag har för att jag ska läsa mer är att jag måste sätta press på mig om hur snabbt boken ska vara utläst. Hej tävlingsmänniska! Och då är bibliotekslånade böcker perfekt. Då har jag bara en viss tid på mig att hinna läsa ut den innan jag måste lämna tillbaka den.

I alla fall är senaste boken jag läste Pappersstäder av John Green (originaltitel Paper Towns). Boken handlar om Quentin Jacobsen som är en kille från Orlando i USA, han går sista året i High School och är kär i sin granne Margo Roth Spiegelman som är cool, mystisk och populär. Allt som Quentin inte är. Margo och Quentin lekte som små, men så växte de upp och gled ifrån varandra.

En natt i slutet av High School knackar Margo på Quentins sovrumsfönster och drar med honom på ett äventyr. Morgonen efter vaknar Quentin och tror han drömt allt, men hoppas ändå att Margo ska prata med honom i skolan efter allt kul de var med om under natten. Men då är Margo försvunnen.

Quentin bestämmer sig för att hitta Margo till varje pris. Och efter lite sökande hittar han flera ledtrådar som Margo har placerat ut för just Quentin så att han ska hitta henne. För varje ledtråd han hittar känns det som han vet mindre om henne. Kommer Quentin hitta Margo, lever hon fortfarande och vem är hon egentligen?

Jag tyckte om boken. Den var fin och spännande. Stundtals ganska så amerikanskt klyschig, men jag tänkte lite på den som en collagefilm som ändå är fin att se. Ganska så lättläst, för när jag väl kom igång rasslade det till ordentligt och jag läste ut den rätt snabbt. Det berodde kanske mest på att jag skulle lämna tillbaka boken och hade inte hunnit hälften ens när det bara var två dagar kvar av lånetiden. (Dessutom hade någon annan reserverat den efter mig så jag kunde inte låna om.) Tidspress är som sagt min bästa morot.

Boken ska också finnas som film tydligen, men har fått ganska dålig kritik om jag fattat det rätt. Så läs boken hellre än att se filmen är mitt tips.

Har ni läst några bra böcker den sista tiden som ni kan tipsa mig om?

 

TRANSLATION: I just finished reading Paper Towns by John Green. I really liked the book. Such a cute story. 

6 Comments

 1. Daniella Caspian 26 april, 2016 at 15:45

  Jag tycker faktiskt om filmen! Den är sådär tonårsklyshig men det är my cup of tea så

  Reply
  1. Anna María Larsson 27 april, 2016 at 23:15

   Tonårsklyshigt kan ju vara himla fint ändå!

   Reply
 2. Vicky 26 april, 2016 at 17:53

  har velat läsa denna länge! du borde även läsa hans andra, typ looking for alaska eller, min favvo, the fault is in our stars (på originalspråk helst dårå, språket var verkligen det som fångade mig as opposed to storyn).

  Reply
  1. Anna María Larsson 27 april, 2016 at 23:15

   Ja, men jag har faktiskt tänkt att jag skulle läsa fler böcker av honom, men funderade om inte det kanske är bäst på originalspråket. Bara det att jag läser lite långsammare då. Men kanske bra övning. 🙂

   Reply
 3. Amanda 26 april, 2016 at 20:27

  Såg filmen för ett tag sedan och tyckte den var ganska bra, men självklart är boken bättre 🙂 vill tipsa om sju dagar kvar att leva av carina bergfeldt, superintressant!

  Reply
  1. Anna María Larsson 27 april, 2016 at 23:14

   Åh kul att du tyckte det. Då ska jag kanske ge den en chans i alla fall 🙂 Tack för bra boktips, den verkade ju superintressant!

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *