Hej och glad måndag! Såhär sitter jag varje morgon, nyvaken, mitt i en liten djungel av plantor. Ändå rätt härligt. Vädret senaste veckorna har inte varit vidare varmt så jag har fått lyfta ut och in mina odlingar över natten för att det ska klara sig. Ni vet väl att tomat och basilika i alla fall är himla temperaturkänsliga och vill absolut inte vara ute om det är under 10 grader? Sen är det i och för sig alltid bra att vänja dem vid utomhus och låta dem stå ute en liten stund i taget. Så på ett sätt har väl den här kylan varit bra.

My plants – May

Men vi tar det från början. Såhär små och pluttiga var mina plantor i början av maj. Dom fick precis plats i miniväxthuset som jag har bygt själv. Och dom trivdes verkligen. Det har varit som ett litet ekosystem där inne med värme och fukt.

My plants – May

Jag har som vanligt sått mest basilika, tycker det dels är väldigt enkelt och så ÄLSKAR jag att göra egen pesto. Det blir likosm ljusår godare än sån du kan köpa på burk i affären.

My plants – May

I mitten av maj kände jag att det var dags att plantera om och ge större utrymme för plantorna. Och vilken skillnad det gör att plantera om. För nu sprätter det verkligen. Jag var ganska sen på att så frön i år, men dom kämpar ändå på vilket gör mig himla glad. Här är min första gurka, slanggurka. Har ingen aning om hur jag ska ta hand om eller placera den på balkongen sen. De trivs ju liksom bäst i växthus. Men jag ger min söderbalkong en chans i alla fall.

My plants – May

Basilika växer så det knakar och börjar redan få rätt stora blad. Ni har väl sett mina rekordstora blad från tidigare år?

My plants – May

Jag har två tomatsorter också. Glacier och Sibirijak. Den sistnämnda växer så det knakar och ser väldigt ”tomatig” ut. Men Glacier, den fick nog eventuellt en värmechock en av de lite finare dagarna och har fått lite brända blad samt ser himla tunna och späda ut. Nu såhär ett par dagar efter värsta chocken har de repat sig och kommer säkert växa sig stora och fina. Det tycker jag ändå är en bra grej med tomater, du kan vara lite hårdhänt med dem. Men de repar sig oftast ändå.

Hur går det för era odlingar? Kan ni inte kommentera och berätta?

 

LÄS VIDARE:
Rapport från ett miniväxthus
Världens största basilika 2.0?
Bygg ett eget miniväxthus
Världens bästa pesto

 

TRANSLATION: A little report from my balcony and what’s growing there. 

29 Comments

 1. Sara 30 maj, 2016 at 09:58

  Söt morgonbild

  Reply
 2. Sara 30 maj, 2016 at 10:00

  Huh, försvann resten av kommentaren? Oh well.

  Reply
 3. Clara Kron 30 maj, 2016 at 10:53

  Så himla pampiga växter! För mig går det ganska bra, jag gjorde inte lika uppstyrt som dig, och fick vänta lite när det blev dags för flytt. Men i fredags skördade jag två rädisor och i veckan skall jag plantera om massor när jag nu har en ny balkong att utgå ifrån 🙂

  Reply
  1. Anna María Larsson 1 juni, 2016 at 08:00

   Kul att det går bra och gott med egna rädisor. Hade jag haft en liten pallkrage hade jag haft massa rädisor för det är så himla gott. Lycka till med den nya balkongen 🙂

   Reply
 4. Joana 30 maj, 2016 at 13:38

  Den som ändå hade en balkong alltså <3

  Reply
  1. Anna María Larsson 1 juni, 2016 at 07:59

   Ja, det är himla lyxigt med en balkong. Känns lite som ett extra rum. Även om min balkong verkligen är en liten extra skrubb bara 😉

   Reply
  1. Anna María Larsson 1 juni, 2016 at 07:58

   NÄEJ! Så himla trist. :'(

   Reply
 5. Carin 30 maj, 2016 at 21:08

  Min kiwi dog ju tyvärr, tror det var för jag glömde den vid öppet fönster över natten. Ska sätta nya frön snart och tänkte även prova gul kiwi denna gång. Det var ju bara en av tjugo-trettio kärnor som tog sig så funderar på att sätta vissa i miniväxthus och vissa i vanlig kruka och se om det blir någon skillnad.

  Däremot har jag fyra dadlar som växer som bara den och en chili jag toppade rejält för några dagars sedan och de skjuter sidoskott nu! Har även satt lime, apelsin, passionsfrukt (från frukt, hittade tyvärr inga ekologiska så har inte jättestort hopp om dem. Är dina också kärnor fr frukt?) och nektarin. Och mängder av avokado. Den avokado jag har uppdriven just nu är tråkig av sig så när nya blad kommer blir de gamla bruna och faller av 🙁

  Sen har jag typ sju elefantöresticklingar på gång, klippte ner palettbladen så där är en drös sticklingar med (men tyvärr gav sig katterna på den ”bästa”/största) och så har jag dr Westerlund för första gången på sticklingsförsök. Fick en Westerlundsstickling i byte mot en citron men den grävde kattskrällena upp. Sen hittade jag en GIGANTISK Westerlund i min blomsterhandel för typ femtio kronor så sticklingarna kommer från den. Är himla sugen på en fikonträdsstickling men har inte fått napp i min lokala sticklingsbytargrupp. Inte än iaf.

  Min balkong blir tokhet och där har mina matväxtplanteringar tidigare år bränts sönder helt tyvärr. Så det är fönsterbrädesodling som gäller här!

  Reply
  1. Carin 30 maj, 2016 at 21:10

   Glömde ju beskriva min pride: två citronplanter uppdrivna fr kärnor. Nu ca 15-20 cm höga och sattes i januari!

   Reply
  2. Anna María Larsson 1 juni, 2016 at 07:58

   WOW vad med grejer du har. Tycker dadlarna låter så himla spännande. Min passionsfrukt kommer också från en frukt i butik, så jag får se hur den kommer klara sig framöver. Är så impad att du lyckades gro kiwikärnor. Håller tummarna för att du nästa omgång ska få den att växa sig ännu större. Jag följer det mes spänning!

   Reply
   1. Carin 2 juni, 2016 at 21:02

    Vill du ha en dadel? Jag byter gärna en (har fyra!) mot något du drivit upp!

    Reply
    1. Carin 2 juni, 2016 at 21:04

     Eller så kan du bara få en 🙂

     Reply
    2. Anna María Larsson 3 juni, 2016 at 07:03

     Åh, det låter ju superspännande. Vill gärna ha en, men går den att skicka tror du? Jag har inte så mycket jag drivit upp. En passionsfrukt kanske i så fall. maila mig! annamarialarsson@gmail.com

     Reply
     1. Carin 11 juli, 2016 at 11:21

      Ta väl hand om dadeln nu, för min ena katt grävde upp och lustmördade de två jag hade kvar. 🙁 Nåja, de var extremt lätta att odla om jag vill prova igen. Och en limekärna tog sig och växer på fint nu!

     2. Anna María Larsson 12 juli, 2016 at 09:35

      Självklart tar jag hand om den. 🙂 Den mådde prima efter våra två veckor i Italien. Som tur är har jag inga katter som kan skada dem heller. Håller dig uppdaterad om hur det går.

 6. Mikaela 30 maj, 2016 at 22:30

  Åh vad fint! Älskar att få följa andras odlingar på nätet <3 Mina växter fick spendera sin första natt ute igår och det gick bra! En tomat blev lite slokig och ledsen så den fick flytta in igen och återhämta sig. Men de växer som bara den och en av mina Minibells har börjat göra tomater <3 Skrev om mitt odlingsläge på bloggen förra veckan om du inte har sett 😀

  Reply
  1. Anna María Larsson 1 juni, 2016 at 07:56

   Åh redan små tomater <3 Jag vågade låta mina stå ute över natten inatt efter att du sa att dina fick stå ute. Alla verkar må bra. Hurra!

   Reply
 7. Ljuva Julia 2 juni, 2016 at 05:52

  Jag har hittills mördat min petunia och mina pumpor. Men a, vi får väl se om chilin mår bra. Dina ser fantastiska ut.

  Reply
  1. Anna María Larsson 2 juni, 2016 at 07:21

   Åh, typiskt. Håller tummarna för din chili i alla fall.

   Reply
 8. Alicia 2 juni, 2016 at 11:14

  Hihihihi så extremt peppigt! Det här + Mikaelas inlägg inspirerade mig till en ny odlings/balkongrapport, så det ska jag ut och fota idag. Men här växer så det knakar i alla fall! Har gott hopp om potatis till midsommar, den första gröna tomaten har dykt upp och resten av plantan blommar glatt. Min lilla tomattjuv som jag behandlade som en stickling sköt snabbt i höjden och är redan en egen planta. Sån MAGI!!!!! Och de små citronplantorna är väl snart en decimeter höga (klart långsammast i familjen). Himla kul att följa deras, och dina plantors, utveckling 🙂

  Reply
  1. Anna María Larsson 3 juni, 2016 at 07:06

   Jag är så impad över din balkongodling, från vad jag uppfattat det som att du inte alls har odlat till att du nu har fått riktigt blodad tand och allt växer så det knakar. Ser fram emot din nästa rapport!

   Reply
 9. Wilda 5 juni, 2016 at 09:16

  Åh fint att följa. Så fina bilder du tar också, som alltid! 😀 Jag ska försöka få till en balkongrapport nu i veckan. Det händer ju så galet mycket nu. Ska snart också skörda min egen potatis! Wiho!

  Reply
  1. Anna María Larsson 6 juni, 2016 at 18:30

   Men visst gör det. Känns ibland som om jag kan se det växa med blotta ögat. Egen potatis alltså. Så himla gott!

   Reply
  1. Anna María Larsson 7 juni, 2016 at 21:43

   Ja, det är som terapi nästan. Tycker absolut du ska testa odla något litet i alla fall 🙂

   Reply
 10. Pingback: Långledigt – Lördag - Anna María

 11. Pingback: Maj månad nu och då | Dnilva

 12. Pingback: En vildvuxen balkong efter två veckor borta | Dnilva

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *