Ramslök är ganska nytt för mig och jag har tidigare bara ätit det ute på restaurang några enstaka gånger. Men så läste jag Matildas inlägg ”På jakt efter vitlöksdoftande växter i skogen” och kände att jag bara MÅSTE ge mig ut på jakt efter ramslök jag med. Jag fick med mig Stefan och Philip på en tur till skogen och vi hittade mängder!

Såklart måste det ju tas om hand och vi har provat oss fram med diverse olika tekniker.

Vi torkade faktiskt majoriteten av våra blad. Bara sköljde dem först och la sedan ut på handdukar där de fick ligga och torka i nästan en vecka innan de var helt torra.

Ramson

Ett annat sätt att ta tillvara på löken är att sätta i glas med vatten och ha i kylskåpet. Det enda knixiga där är att ramslöken har en tendens att ge annan mat ex mjölk smak. Så sätt löken i en av lådorna i kylskåpet om du har några. Jag upplevde inte några problem med att det gav smak på andra grejer dock.

Det går också alldeles utmärkt att frysa ramslök. Jag brukar bara lägga den i fryspåsar och slänga in i frysen. Sen när du ska använda den är det bara att ta ut så mycket du vill ha. Jag vill oftast ha den frysta löken hackad, då brukar jag bara krossa den när den är fryst i sin påse. Då sparar jag dessutom värdefulla sekunder. Och det vill en gärna göra!

Ramson

Det finaste och bästa sättet att torka ramslöken på tyckte jag ändå var att hänga upp den på en sytråd och låta torka hängandes. Det blev faktiskt himla fint också. Lite som en grön gardin.

Ramson

Nackdelen med detta var väl att det tog en himla tid att sy dit alla blad.

Ramson

Om du inte har plats eller möjlighet att låta ramslöken ligga på diverse handdukar eller hänga på en tråd så går det bra att torka den på svag värme i ugnen också. Alltså jättesvag värme, typ 50°C och med ugnsluckan lite öppen (stick in en träslev för att hålla den öppen). Men vad jag har hört blir inte smaken lika bra bevarad som om du låter lufttorka.

Förutom att ta hand om ramslöken har jag ätit det till mer eller mindre varje måltid den senaste tiden. En måste ju lära sig vad som är gott och vad det passar till. Här kommer tre grejer som varit extra goda.

Ramson

ÖRTSALT MED RAMSLÖK

Du behöver:
– Torkad ramslök
– Flingsalt

Gör såhär:
Mixa den torkade ramslöken i matberedare, blanda i flingsalt och mortla ihop. (Har du ingen matberedare går det såklart bra att mortla allt på en gång.) 

Ramson

ÄGGRÖRA MED RAMSLÖK

Till 2 portioner behöver du:
– 4 ägg
– Smör
– Olivolja
– Crème Fraiche
– Ramslök efter smak
– Salt och svartpeppar

Gör såhär:
Slå på plattan på medelvärme. Häll i lite olivolja i pannan. Knäck i äggen medan pannan fortfarande är kall. Klicka i en klick smör. Rör runt lite då och då tills äggröran långsamt stelnar och får en något tjockare konsistens. Klicka i en liten klick crème fraiche, beror också lite på smak, men jag har en dryg matsked i. Stek tills du har din önskade konsistens. Hacka ner ramslök och blanda i. Toppa med salt och svartpeppar. Ät och njut av nåt av det bästa du kan äta till frukost!

Ramson

Ramson

SVAMPPASTA MED RAMSLÖK

Du behöver:
– Kastanjechampinjoner (tror flera andra svampsorter går minst lika bra, prova dig fram)
– Grädde
– Smör
– Ramslök
– Pasta
– Salt och peppar

Gör såhär:
Stek svampen tills vätskan har försvunnit, ha i en rejäl klick smör och stek vidare. Häll på grädde och låt puttra en stund. Koka samtidigt pastan al dente. När pastan är klar, häll av vattnet och lägg i pastan i pannan med svamp och gräddblandningen. Hacka rasmlök, strössla över och smaka av med salt och peppar. Ät och njut!

Det har varit så himla roligt att experimentera med ramslöken och prova den till allt från salt till tonfiskröror och olika pastarätter. Eller att bara ha den i sallad. Är du sugen på att plocka själv så är säsongen vanligen från april-maj. Sen blommar ramslöken i maj-juni, men då kan en plocka blommorna och göra kapris på dem vilket jag gärna skulle vilja prova.

10 Comments

 1. Sandra 10 maj, 2016 at 13:05

  Det var verkligen fint med den hängande ramslöken 🙂 Längtar tills jag får torka chili och annat härligt på samma sätt!

  Reply
 2. Tove Lindgren 10 maj, 2016 at 18:12

  Hejsan,
  Jag heter Tove Lindgren och jobbar med urbanandi.se som hjälper bloggare att få betalt för att skriva valfria inlägg inom passande ämnen.
  Om ni kan tänka er att skriva ett inlägg mot betalning så får ni gärna maila mig på tove.lindgren@urbanandi.se alternativt gå in på urbanandi.se och ansök om medlemskap redan idag.
  Åldersgräns 16 år.
  Mvh, Tove
  urbanandi.se

  Reply
 3. Mikaela 10 maj, 2016 at 22:50

  Åh jag skördade mammas ramslök i helgen så nu är den på tork hos mig! Ska definitivt göra örtsalt, men äggröran lät ju svingod också. Gjorde du den med färska eller torkade blad?

  Reply
  1. Anna María Larsson 10 maj, 2016 at 23:19

   Åh pepp! Färsk lök hade jag i äggröran. Du måste bara prova den. Så himla gott!

   Reply
 4. Wilda 11 maj, 2016 at 14:34

  Gud så gott det ser ut! Vill bara bli av med förkylningen och ut och leta direkt. Men känns som att det mest är vitsippor här och inte så mycket utrymme för annat eftersom de har tagit över hela skogen haha. Du tar så jäkla snygga bilder att jag blir helt stum av beundran. Och en gardin av ramslök låter verkligen som en dröm!

  Reply
  1. Anna María Larsson 13 maj, 2016 at 07:52

   Haha, men ett hav av vitsippor är väl ändå ett lyxproblem kan jag tycka 😛 Tack för fina ord.

   Reply
 5. Pingback: Ramslökspesto med lime och koriander - Stinas tillvaro

 6. Eva 22 maj, 2016 at 09:03

  Lyxigt! Hur visste ni vart ni skulle åka för att hitta löken? Vet inte riktigt var jag ska börja, förutom att det ska vara lövskog.

  Reply
  1. Anna María Larsson 22 maj, 2016 at 09:20

   Ja, visst lyxigt! Jag hade faktiskt ingen aning heller till en början. Men jag hittade lite genom att söka på Länstyrelsen sajt. Jag sökte bara ”ramslök” då kom det upp några olika skogar där det skulle växa. Sen kikade jag också på artportalen.se där finns det massa info om folk som tidigare hade sett och raporterat in. Men mest åkte vi på vinst och förlust. Så vi hade en himla tur.

   Reply
 7. Pingback: Till skogs för att plocka det gröna guldet – Ramslök | Dnilva

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *