Varje år har vi en tradition i min familj. Att baka Laufabrauð som är ett isländskt bröd en bakar och äter till jul. I år ska vi fira jul på Island. (Pepp!) Så då kom vi i familjen fram till att det var onödigt att baka när vi ändå inte är hemma för att kunna äta brödet. Och eftersom min släkt på Island kommer baka oavsett så kommer det ju finnas Laufabrauð till jul.

Meeeeen jag tycker det liksom är en sån fin tradition och himla mysigt att baka så Philip och jag bjöd in Moa och Jocke för att baka med oss.

Det var nästan lite pirrigt att inte ha mamma med i bakningen. Nu skulle jag göra degen själv efter gammelmormors recept. Själva receptet i sig är dessutom både väldigt exakt men också att en måste gå på feeling. Oerhört förvirrande för mig som gjorde detta för första gången helt själv.

Det här brödet heter alltså Laufabrauð och kommer ursprungligen från norra Island, men nu äter och bakar man det över hela landet. Degen kavlas ut tunt som bara den och sen skär man ut ett mönster i brödet som tillslut flätas ihop.

Det är lite pilligt och kräver att en är lite stadig på handen och att en har lite tålamod. Jag tycker det är så himla mysigt att sitta ner tillsammans och fläta. Sen får det gärna vara lite musik i bakgrunden.

Mitt i bakandet blev vi hungriga så vi gick och hämtade pizza. Också en platt rund grej från ett land på I. Är det kanske ett tema då?

Proppmätta efter pizzorna var det dags att fritera brödet. Vi friterar i kokosfett. Det är varmt och en får vara noga med att inte fritera för länge. När det är färdigfriterat är det dags för nästa station som är att pressa brödet (vi brukar använda botten av en kastrull). Och sen läggas på hög för att svalna.

Och såhär ser det ut när de är klara.

Och det var årets bakning av laufabrauð. Kul att testa göra det med någon annan och fint att veta att även jag lyckades få till degen så det smakar precis som det ska. Nu har jag något gott att knapra på alla dagar tills vi åker till Island!

LÄS MER OM LAUFABRAUÐ & ISLAND
▴ Att baka isländskt julbröd, Laufabrauð
▴ Norrskensnatten
▴ Krýsuvík
▴ Svínahraun
▴ En eftermiddag på Grótta
▴ Vandring i vita landskap

14 Comments

 1. Eva Linnea 13 december, 2016 at 08:09

  Fint! Glad Luciadag önskar Eva Linnea

  Reply
  1. Anna María Larsson 14 december, 2016 at 21:30

   Tack och glad lucia till dig med

   Reply
 2. Alicia 13 december, 2016 at 09:09

  YESS! Det är en av mina favvojultraditioner att få läsa om det här också. Är lika tagen som förra året, kan liksom knappt fatta det. Det är så stark kärlek på något vis, att lägga ner så mycket tid på mat <3

  Reply
  1. Anna María Larsson 14 december, 2016 at 21:29

   Åh vad fint att höra. Känner dock att det liksom inte går att dokumentera på så himla roliga vis. Nästa år kanske jag gör en film 🙂 Verkligen, det är väldigt fint att lägga ner så mycket tid på mat.

   Reply
 3. sandra 13 december, 2016 at 09:11

  Det här är verkligen en av de sjukaste grejerna jag sett (fortfarande) pga förstår inte hur någon kan göra så snygga och pilliga saker i en deg liksom!

  Reply
  1. Anna María Larsson 14 december, 2016 at 21:28

   Haha! Du borde vara med och baka nån gång. Till och med du som inte gillar pill kanske kan tycka det är skoj 😛

   Reply
 4. Vicky 13 december, 2016 at 12:47

  som små virkningar. älskar detta vackra pilliga.

  Reply
  1. Anna María Larsson 14 december, 2016 at 21:28

   Ja det är ju verkligen ett hantverk. Dessutom perfekt för mig som gillar att sitta och pilla 🙂

   Reply
 5. christin 13 december, 2016 at 19:15

  GUD SÅ FINT! Inte klokt!

  Reply
  1. Anna María Larsson 14 december, 2016 at 21:24

   Tack! Och gott är det också ska du veta 🙂

   Reply
 6. Wilda 14 december, 2016 at 18:39

  Åh vilken mysig tradition och vilka konstverk det blir av dem! <3

  Reply
  1. Anna María Larsson 14 december, 2016 at 21:20

   Ja, det är verkligen en fin tradition som jag gärna håller vid liv.

   Reply
 7. Borgmästaren 14 december, 2016 at 19:59

  Aldrig hört talas om det, men vilka fantastiska bröd det blev! Så himla fina! Verkar vara ett speciellt skärverktyg också?

  Reply
  1. Anna María Larsson 14 december, 2016 at 21:20

   Tack, visst är de fina. Ja, det är ett speciellt verktyg som skär ut som små jack så att det går lätt att fläta sen. Supersmidigt.

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *