Jag har länge sparat på alla möjliga ljusstumpar och sånt som inte har brunnit upp i värmeljusen. Min tanke har hela tiden varit att jag en dag skulle smälta ner allt och göra ett nytt ljus. För jag gillar inte att slänga något som jag vet att jag egentligen skulle kunna använda. Men så har jag mest samlat på alla små stumpar men inte kommit mig för att göra ett nytt ljus. Inte förrän nu.

Jag gick förbi Stadsmissionen i Liljeholmen här om dagen och där hittade jag en fin skål i mässig för 20 kr. Den kändes helt perfekt stor för att smälta ner mina nästan bortglömda ljusstumpar. Passande nog så har Monthly Makers tema LOPPIS nu i februari så jag tänkte jag skulle slå två flugor i en smäll och göra ett bidrag den här månaden också.

Det är busenkelt att återvinna gamla ljusstumpar till ett nytt ljus. Såhär gick jag tillväga.

Gör ett nytt ljus av gamla ljusstumpar

Svårighetsgrad
▲△△△△

Du behöver
⧫ Ljusstumpar
⧫ Ljusveke
⧫ Något att ha det nya ljuset i
⧫ Limpistol
⧫ Ätpinne/blompinne
⧫ Maskeringstejp
⧫ Glasburkar
⧫ Vattenbad

Beskrivning efter bilderna

Gör såhär:
Se till att kärlet / skålen / det du vill ha ljuset i är rent och fritt från gammalt skrafs. Fäst veken i botten med hjälp av en klick lim från en limpistol. Snurra runt veken runt en pinne och lägg tvärs över mitten. Detta gör du för att veken ska vara rak och sträckt när stearinet härdar. Smält dina ljusstumpar i glasburkar i ett vattenbad. Häll över i din ljusform och låt stelna.

Tips! Gör ett doftljus av samma princip, men blanda också ner några droppar doftolja.

DIY ljus av ljusstumpar | Dnilva

Det här är alltså mitt bidrag till Monthly Makers och tema Loppis. Vill du vara med? Lämna in ditt bidrag senast den 26:e februari hos Stina.

16 Comments

 1. Alicia 25 februari, 2017 at 20:27

  Men alltså, såååå snyggt i mässingskoppen ju! Jag hatade ljusgjutning när jag var liten (provade flera gånger och blev alltid frustrerad av kladdet, det varma stearinet och att inget blev som jag ville) och har liksom inte givit det någon mer chans sen dess. Men blev duktigt sugen nu, kan jag lova!

  Reply
  1. Anna María 27 februari, 2017 at 10:05

   Tack! Jag ÄLSKADE att få stöpa ljus på fritids. Så kul att se ljusen växa fram. Men det här är liksom ljusår (haha) lättare och så mycket snabbare.

   Reply
 2. Silje 25 februari, 2017 at 23:16

  At ein kan gjere det så enkelt! 😀 Blei superfint, og tommel opp med gode steg-for-steg forklaringar 🙂

  Reply
  1. Anna María 27 februari, 2017 at 10:04

   Men eller hur. Så lätt verkligen! Tack 🙂

   Reply
 3. julia 26 februari, 2017 at 20:06

  Smart att smälta stumparna i en glasburk + vattenbad! Har alltid tänkt att man måste offa en kastrull för att smälta stearinet, dumt nog.. och har därför inte kommit mej för att göra det 😀 Blev supersnyggt nytt ljus också!!

  Reply
  1. Anna María 27 februari, 2017 at 10:03

   Ja, visst är det mycket bättre än att offra en hel kastrull! Tack 🙂

   Reply
 4. Johanna 26 februari, 2017 at 22:44

  så smart.
  Det där skall jag testa.
  Blev ett himla fint nytt ljus 🙂

  Reply
  1. Anna María 27 februari, 2017 at 10:02

   Tack! Ja, testa, det är både enkelt och kul att göra. 🙂

   Reply
 5. Rebecca 27 februari, 2017 at 11:25

  men åh vad smart!

  Reply
  1. Anna María 27 februari, 2017 at 14:17

   Tack! 🙂

   Reply
 6. sandra 27 februari, 2017 at 14:16

  Älskar det här! Har samma erfarenhet som Alicia pga jag är världens mest klumpiga person men blev så himla sugen på att testa nu ju!

  Reply
  1. Anna María 27 februari, 2017 at 14:18

   Det här tror jag du skulle fixa galant Sandra 🙂

   Reply
 7. CreativeYou 10 mars, 2017 at 10:18

  Så himla smart och användbart tips!! Vi har tipsat om ditt inlägg i vår blogg creativeyou.se 🙂

  Reply
 8. Pingback: Gör det själv #75 | Dnilva

 9. Emilia 12 mars, 2018 at 10:54

  Så roligt och enkelt tips, har länge tänkt jag ska göra nya ljus! Vad tror du om att sätta ner en veke direkt i glasburkarna när man smälter det i vattenbadet? Tror du det funkar? Då blir ju ljuset såklart i glasburken, men jag har en massa glasburkar som står och samlar damm nämligen och då hoppar man ju ett steg 🙂 du var helt fantastisk i Superskaparna förresten!! Jättekul att se!

  Reply
  1. Anna María 12 mars, 2018 at 12:00

   Ja, men det går absolut bra skulle jag säga! Det luriga är kanske att få veken att stanna kvar i botten. Så jag skulle nog fästa den med en liten klick smältlim i botten av burken. Och sen hoppas att det inte smälter när du smälter ljusen i vattenbadet 😛
   Tack snälla! Vad roligt att höra 🙂 Det gör mig jätteglad!

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *