Att hyra hus i Italien är lätt ett av mina absolut bästa semestertips. Det är den perfekta kombinationen av allt det där spännande med att vara på semester och det bekväma i att få den där hemma-känslan med att laga mat själv, bestämma över dina egna tider och koppla av i närhet till där du har alla dina saker.

Du som har hängt med här ett tag har säkert sett att jag, tillsammans med ett gäng vänner, har hyrt hus i Italien förut. Första året var vi i Villa Trotta och andra året bodde vi i Villa Mami. Två ganska olika hus på helt olika sidor om Italien. Men båda helt grymma semestrar! I år är inget undantag utan vi har hyrt hus i Italien även i sommar. Jag vet att det är en djungel där ute var en ska leta och vad en ska tänka på. Så precis som jag har lovat bra länge nu kommer här en guide om att hyra hus i Italien. Kom ihåg att det här är mina erfarenheter och att det finns säkert massa andra sätt att göra det på. Men såhär har vi gjort och tänkt.

Hyra hus i Italien - Stor guide

Fördelar med att hyra hus på semestern:

 • Det känns för en kort stund som att man faktiskt har flyttat på riktigt
 • En kan få väldigt mycket yta för pengarna
 • Skönt att få ha sina egna tider och inte behöva anpassa sig till diverse fasta tider som frukost/lunch/middag/ serveras på
 • Man kommer verkligen sina vänner närmare
 • Möjlighet till privat pool!

 

Italienguide - hyra hus

Baking Pizza in VillaTrotta

Skriv en önskelista

Det finns mängder av hus att hyra och det kan vara lätt att det känns övermäktigt och att en inte vet var en ska börja leta. För att smalna av lite är mitt tips att ni som ska åka iväg skriver en önskelista på vad ni verkligen vill ha. Vad är viktigt, hur många är ni som ska åka, närhet till havet, egen pool, stort kök eller barnvänligt? Kommer ni ha hyrbil eller behöver det vara nära till kommunikationer? Hur långt från flygplatsen kan ni tänka er att bo och så vidare.

Såhär har vår önskelista sett ut när vi har letat hus

 • Egen pool (gärna en stor)
 • Internet + Wifi
 • Stort kök för matlagning
 • Långbord och sittmöjligheter för alla boende utomhus
 • Hyfsat nära en by med liten butik

Nice to have

 • Terass med utsikt
 • Utekök/pizzaugn
 • Många badrum

 

Hyra hus i Italien - Stor guide

Det är en bra start i alla fall, sen är det dags att tänka lite på vilket område du vill åka till. Några av de populäraste områdena är Toscana, Amalfikusten och Sicilien. Där är det lite dyrare att hyra eftersom fler vill åka dit. Det vi har gjort är att titta på andra områden som är lite mindre turistiga. Då går det att komma ner i pris. Första året hyrde vi Villa Trotta ett hus i Cilento nationalpark som ligger i regionen Campanien. Det ligger på västra delen av Italien strax söder om Amalfikusten.  Andra året hyrde vi Villa Mami som ligger i regionen Marche, det är på den östra sidan av Italien ungefär mitt i landet.

Fundera lite på vad du vill göra på semestern, vill du åka på utflykter, bada i havet, gå på vinprovning eller något helt annat. Det mesta kan du göra överallt men vissa delar av Italien är specialicerade på vissa saker. Är du sugen på tryffel tillexempel, åk till ett område som är bra på det. Googla vad just det området du är nyfiken på har för specialitet.

 

När ska man åka?

Priset varierar ganska mycket beroende när på säsongen du åker. Vädret också. Självklart beroende även på var i Italien du åker, det är ett långt land med mycket olika klimat. Vi har åkt precis i slutet av lågsäsongen (typ runt midsommar), då är vädret inte fullt lika varmt. Men helt ärligt gott nog för ett gäng svenskar som inte sett sol på flera månader. För i början på juli sätter högsäsongen igång och då stiger även priserna. Vissa av husen vi har kollat på har varit dubbelt så dyra då. Så har du möjlighet att ta en lite tidigare semester är det ett tips om du vill hålla priset nere. Däremot är det inte lika varmt klimat då, så det är en avvägning du får göra. I augusti har i regel italienarna sin semester och då är det full konkurrens med dem också.

Var hittar jag ett hus?

Vi har letat hus på alla möjliga ställen, det finns supermånga alternativ genom att bara googla ”hyra hus i Italien”. Jag skulle spontant säga att ni ska vara lite försiktiga med Airbnb för plånbokens skull. De har massa fina hus, men de tar ut en rätt stor avgift så husen som finns där blir ofta dyrare att hyra genom dem. Ett tips är att om du hittar ett hus du gillar på Airbnb eller någon annanstans, gör en snabb googling på husets namn, så kan du se om det är listat på andra uthyrningssidor och hitta det bästa priset. Första året halverade vi kostnaden genom denna teknik. Rätt värt!

 

Urbino Italy

Vi har bokat våra hus via Summer in Italy och Dream Holidays. Båda sidorna har funkat superbra och vi är mycket nöjda.

I år bär det som sagt av igen! Vi kommer faktiskt åka tillbaka till Cilento i närheten av där vi var i Villa Trotta för två år sedan. Men i år ska vi bo i Villa Gioconda som ligger utanför Agropoli. Och vi åker om en dryg månad! Som vanligt är jag otroligt peppad!

Vill du se mer vad vi har gjort på tidigare semestrar så rekomenderar jag dig att dyka ner i mitt arkiv. Jag har bloggat massa om utflyktsmål, smarrig mat och roliga upptåg.

Allt från Villa Trotta ☼ Allt från Villa Mami

Har du hyrt hus utomlands? Dela gärna med dig av dina erfarenheter bland kommentarerna.

 

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’, Instagram, Pinterest & Facebook

11 Comments

 1. Ellen 26 maj, 2017 at 12:54

  åh, det här inlägget! har vart så himla sugen på att hyra ett hus utomlands för att leva life lite efter sommaren. tänker att det vore så skönt att komma bort lite + hänga i fina miljöer ett tag!

  Reply
  1. Anna María 28 maj, 2017 at 09:32

   JA! Gör det bara. Det är så himla fantastiskt.

   Reply
 2. La Linda 28 maj, 2017 at 19:34

  Grymt inlägg! Jag ska ju till Civezza med en liten bloggmaffia om några veckor så då kan jag sälla mig till hyra-hus-skaran! 🙂

  Reply
  1. Anna María 5 juni, 2017 at 08:34

   Välkommen till gänget! Hyra hus är bäst. Hoppas ni får en fin semester. Det är jag säker på 🙂

   Reply
 3. Pingback: Första dagen i Villa Gioconda | Dnilva

 4. Pingback: Dagsutflykt i Italien – från Agnone Cilento till Ogliastro Marina | Dnilva

 5. Pingback: Besök på vingård i Italien – San Salvatore | Dnilva

 6. Pingback: Apertivo i Agropoli, quiz och nytt folk i huset | Dnilva

 7. Pingback: Länk-kärlek: Sommar 2017 - Teknifik

 8. Pingback: Pasta vongole och poolparty | Dnilva

 9. Pingback: Utflykt på Amalfikusten – Minori, Ravello, Positano | Dnilva

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *