Saft är något som är starkt kopplat till min barndom. Farmor bjöd alltid på hemmagjord hallonsaft och hemma gjorde vi saft på röda vinbär och min favorit – fläder. Det är något extra fint med ett glas iskall svalkande flädersaft en varm sommardag. Så därför blev jag extra glad när jag upptäckte att vi har två stora fläderbuskar på baksidan av vårt hus.

Jag blev på en gång supertaggad på att göra saft så jag plockade in fläderblommorna innan jag kollade om jag hade allt som behövdes hemma. Det visade sig att jag hade bara lite socker, knappt någon citronsyra och inget natriumbensoat som det ska vara i många recept. Men jag ville göra saft ändå så jag höftade lite och det gick alldeles utmärkt det med! Natriumbensoatet är till för konserveringen, men går fint att skippa om saften inte ska kunna förvaras i flera, flera år. Min saft innehåller dessutom både en liten mängd socker och väldigt lite citronsyra. Jag hade helt ärligt inte mer citronsyra hemma, men stoppade i den jag hade. Däremot tycker jag det känns bättre att hellre stoppa i fler färska citroner än att ha i citronsyra. Och eftersom sockermängden är något mindre och jag som sagt inte har natriumbensoat så är den här saften lite känsligare för konserveringen. Men fryser du in den håller den länge ändå.

 

Elderflower cordial

Fläderblomssaft (drygt 1 liter)

ca 20 blomklasar fläderblommor
3 citroner
8 dl socker
10 g citronsyra
1 liter vatten

 

Elderflower cordial

Skiva citronerna i skivor. Lägg dem varvat med fläderblomsklasarna i en rostfri kastrull eller bunke. Koka upp vatten och tillsätt socker och citronsyra. Blanda tills det har löst upp sig. Häll över den varma sockerlagen över citronerna och fläderblommorna. Rör runt. Lägg ett lock på och låt stå och dra på en sval plats i ca 3 dagar. Rör om några gånger per dag.

Efter saften har dragit färdigt. Häll antingen upp på flaska (kom ihåg att sterilisera den först genom att sätta in i ugnen på 100°C i ca 15 min) eller häll i burk och frys in. Det fina med att frysa in flädersaft är att den inte riktigt fryser så du kan enkelt skrapa bort lagom mängd saft när du vill ha.

 

Fläderblomssaft

Jag är ju som sagt i Portugal och igår hade vi en minst sagt fullspäckad dag full av kork. Häng med på instagram stories om du är nyfiken på vad vi gjorde! @Dnilva hittar ni mig på. Och idag ska vi köra norrut till Porto och kolla in flera korkfabriker.

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’, Instagram, Pinterest & Facebook

2 Comments

 1. Frida G Svensson 29 juni, 2017 at 11:12

  jag har precis hittat din blogg och den är FANTASTISK!!! Keep up the good work! Kram!

  Reply
  1. Anna María 1 juli, 2017 at 05:20

   Åh men tack snälla du! Vad glad jag blir! Välkommen hit!!

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *