Enkla zucchiniplättar med tzatziki

Zucchini har vandrat upp på min lista över grönsaker jag gillar mer och mer. Här nere i Italien köper vi fina små zucchinis på marknaden och jag äter friterade zucchiniblommor med riccottafyllning. Hemma brukar Philip och jag dessutom laga plättar/biffar med dem. Det går snabbt och är himla gott. Särskilt roligt är det sen vi köpte en plättlagg i gjutjärn, då blir plättarna dessutom perfekta varje gång.

Zucchiniplättar med tzatziki

Plättar
◆ 1 zucchini (350g)
◆ 4 små potatisar
◆ 4 ägg
◆ 1 rejäl dl vetemjöl
◆ 150 g fetaost
◆ 3 salladslökar
◆ salt/peppar

Tzatziki
◆ Grekisk yoghurt
◆ Gurka
◆ Vitlök
◆ Örtsalt

 

Zucchinibiffar med tzatziki

Gör såhär
Börja med att göra tzatzikin så kan den stå och gotta till sig undertiden du gör plättarna. Riv gurka och krama ur vätskan. Blanda med yoghurt och vitlök. Smaka av med örtsalt. Här har jag faktiskt aldrig någonsinn mätt hur mycket jag tar av varje utan jag går enbart på känsla.

Dags för plättarna! Riv zucchinin grovt. Lägg rivet i ett durkslag och krama ut vätskan ordentligt. Riv potatisen lika grovt som zucchinin. Rensa och finhacka salladslöken. Smula fetaosten. Vispa sen ihop mjöl och ägg. Tillsätt zucchini, potatis, lök, fetaost, salt och peppar. Rör ihop till en jämn smet.

Stek plättarna i rikligt med olja ca 2 minuter per sida, eller tills plättarna fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.

Smaklig måltid!

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

9 Comments

 1. Annie - lättlagat vegokäk 11 juli, 2017 at 09:14

  Himla smart med plättlägg! Jag har också haft lite svårt för zucchini, eller jag har liksom tyckt att det kanske inte är den roligaste grönsaken, men det är verkligen SÅ GOTT tillsammans med feta! Sparar detta recept <3

  Reply
  1. Anna María 17 juli, 2017 at 09:58

   Ja, det har verkligen steppat upp vårt kök! Precis så kände jag förut. Tyckte zucchini var lite trist liksom, men inte längre!

   Reply
 2. Wilda 13 juli, 2017 at 13:50

  Mums! Så jäkla gott det ser ut och verkar! Jag gjorde zucchiniplättar med halloumi förut, det var också supergott men det här låter snäppet bättre nästan.

  Reply
  1. Anna María 17 juli, 2017 at 10:01

   Åh, halloumi i tycker jag låter spännande, det får jag testa nästa gång!

   Reply
 3. ljuva julia 17 juli, 2017 at 13:27

  Det låter fantastiskt! Men jag undrar, vad gör man med de fyra potatisarna? Ska de också rårivas?

  Reply
  1. Anna María 17 juli, 2017 at 14:02

   Men kolla! Det har jag missat att skriva ut. Du ska råriva dem också och blanda i smeten. Jag uppdaterade receptet nu. Tack för att du uppmärksammade det.

   Reply
 4. Mikaela 19 juli, 2017 at 23:57

  Åh, det här lagar jag ibland men har inte gjort på länge! Måste göra snart!

  Reply
  1. Anna María 20 juli, 2017 at 10:42

   Visst är det en bra rätt 🙂 Är sugen på att prova stoppa i andra grejer också. Kan tänka mig att morötter eller rödbetor också är gott.

   Reply
 5. Pingback: Rödbetshummus bowl | Dnilva

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *