Ni som följt mig ett tag vet kanske att jag är halvisländsk och att en stor del av min släkt bor där. När jag var liten och mina kompisar hade sommarlov och åkte på charter och solade och badade åkte jag med min familj till Island istället. Många av resorna blev såklart fokus på att bara vara med familjen och umgås, men självklart har vi också åkt runt och sett magiska platser. För det finns det gott om på Island. Jag älskar naturen och det mäktiga omväxlande vädret. Det är vackert och det är rått. Så nu har jag äntligen gjort en Islandsguide. Här kommer den!

Den här guiden innehåller främst sevärdheter som passar bra med utgångspunkt Reykjavik. För grejen är den att det finns sjukt mycket att se och upptäcka på Island. Så börja med att fundera vad du vill ha ut av resan. Är det en viss del du vill rikta in dig på eller vill du beta av de stora klassiska sevärdheterna? Jag kommer fokusera på utflyktsmål och några bra saker att tänka på inför resan och på plats på Island.

Klassiska utflykter på Island 

Det finns några utflyktsmål som ALLA som reser till Island känner till och förmodligen gör någon gång. Trots att det kanske är lite turistigt och du kommer garanterat inte vara ensam, så tycker jag att dessa ändå är ett måste någon gång du åker till Island.

Golden Circle

Golden Circle, består av tre klassiska sevärdheter. Gullfoss, Geysir och Þingvellir. Mitt tips är att du har en egen bil, då kan du stanna till när du vill och njuta av naturen längs med vägen, för det finns massa fina platser att upptäcka. Har du inte egen bil går det många dagsturer med buss från Reykjavík.

Gullfoss

Mäktigt och stort vattenfall som verkligen får dig att bli påmind om att människan är rätt liten och hur kraftig naturen egentligen är. Det finns flera nivåer du kan stå och se vattenfallet ifrån. Fint både på sommaren och på vintern.

Geysir

Geysir är den sprutande varma källa som gett namn åt just gejsrar. Området med gejsrar ligger i Haukadalur och i hela området bubblar och kokar det i marken. Den nu mest aktiva gejsern är Strokkur och den har utbrott ungefär var 8:e minut. Då sprutar det upp en hög vattenpelare med kokande vatten rätt upp i luften. OBS, tänk på hur det blåser. Du kan bli rätt så blöt, men vattnet hinner som tur är kallna på vägen ner. Hela området är fint att promenera runt i och titta där det bubblar i marken. Beroende på jordbävningar och aktivitet i marken så kan det komma nya sprickor och bubbla upp lite var stans. Så håll dig innanför avspärringarna.

Þingvellir

Þingvellir är en nationalpark och området är stort. Här går du mellan den europeiska och den nordamerikanska kontinentalplattan. Och varje år så vidgas området med 5mm. Här spelades även Bröderna Lejonhjärta in och de första tingen hölls här på vikingatiden.

LÄS MER: Island Þingvellir

Kerið

Kerið är en inaktiv vulkan med en liten sjö i som du kan gå upp och titta på. Vattnet i den är ofta väldigt blågrönt. Perfekt liten avstickare om du tar en tur runt Golden Circle eftersom det ligger på vägen.

 

Öxará, Þingvellir
Öxará vid Þingvellir, missa inte det vackra vattenfallet
Þingvallavatn, Iceland
Þingvallavatn
Þingvellir, peningjagjá
Peningjagjá vid Þingvellir
Gullfoss, Iceland
Gullfoss är vackert året om. Vintertid fryser delar till is och skapar det här magiska.

Bláa Lónið (Blå Lagunen / Blue Lagoon)

På väg till eller från Keflavík (flygplatsen som faktiskt uttalas ”Kebblavik”) är mitt tips att stanna till och bada i Blå Lagunen. Det är kristallblått vatten omgivet av svarta lavafält vilket gör att det känns som att du är på en annan planet. Passa på att smörja in dig med leran som sägs ha en helande effekt. Slappna av och njut. Det kostar en slant, men är en härlig upplevelse. Härligt att göra året om, men något alldeles extra att bada ute på vintern. Kontrasten mellan den kalla vinden och det varma vattnet är superhärlig

Turistanpassade sevärdheter, men inte de allra vanligaste

Sen kommer vi till kategorin lite turistiga utflyktsmål, men ändå väldigt värda och vackra.

Krýsuvik

Är ett stort geotermiskt område där det bubblar, puttrar och ryker från alla möjliga hål i marken. Hela området är väldigt aktivt och det är ofta jordbävningar här. Dessutom luktar det mycket svavel, eller om du vill, ruttet ägg. Men du vänjer dig. För så luktar det på Island ibland. Särskilt sydvästra delen av landet.

LÄS MER: Island Krýsuvík

Gunnuhver

Är också ett aktivt geotermiskt område med en varm källa som heter just Gunnuhver (hver=varm källa). Det bubblar, ryker och har sig i hela området och marken är röd och färgad av olika mineraler. Fint! Fram till på 1940-talet låg det ett hus här som folk bodde i. Det känns lite ofattbart och du fattar vad jag menar om du besöker platsen.

LÄS MER: Island Gunnuhver

Utsikt över Reykjavík från Hallgrímskirkja

Hallgrímskirkja är den mest kända kyrkan på Island och den ligger mitt i Reykjavík. Promenera Skólavörðustígur upp och du får en fin väg fram till kyrkan. Kyrkan i sig är fin men gå dit och åk upp i kyrktornet och titta på staden med alla färgglada husen uppifrån. Tänk bara på att ha lite koll på vädret. Rätt värdelöst att åka upp om det är mulet och dålig sikt.

 

I Krýsuvík bubblar och kokar det lite överallt
Gunnuhver Iceland | Dnilva
Gunnuhver
Ground at Gunnuhver, Iceland
Vackra färger vid Gunnuhver
Utsikt från Hallgrimskirkja, Reykjavik
Ta hissen upp i Hallgrímskirkja och få utsikt över hela Reykjavík. På sommaren kan du ännu tydligare se alla färgglada hus.

View from Hallgrímskirkja

 

Utflykter som lokalbefolkningen gör

Vill du inte trängas med turister kommer här några tips på saker du kan göra som är fina och som islänningarna själva gärna gör.

Bestig Esja

Esja är ett berg i närheten av Reykjavík, du ser det i stort sett överallt ifrån. Det är endast 914 m ö h och det finns flera vandringsleder med olika svårighetsgrad. Ta på dig joggingskorna och kör ett tufft löppass upp eller promenera och njut. Många går upp till Steinn där du får en fin utsikt över Reykjavík, men när du ändå är där tycker jag du kan gå hela vägen upp till toppen. Det är lite brant på vissa ställen så var beredd på det. Mitt tips är att göra detta den snöfria delen av året.

LÄS MER: Vandring på Esjan

Grótta

Grótta är en ö på Seltjarnarnes som ligger strax utanför Reykjavík. Ute på Grótta ligger det en fyr som du bara kan ta dig till när det är lågt tidvatten. Fint året om! Och åker du dit på vintern ta med en handduk och doppa fötterna i det naturligt varma fotbadet som ligger vid strandkanten strax innan Grótta.

LÄS MER: En eftermiddag på Grótta

Reykjanestá

Föreställ dig en karta över Island. Det sydvästligaste lilla benet längst ner till vänster. Där ligger Reykjanestá. Här möter alltså landet den kalla Atlanten och Island tar slut. Det känns verkligen och naturen är vacker och rå. Åk hit ut och beundra mäktig natur och lavalandskap.

LÄS MER: Reykjanestá, branta klippor och stora stenar

Lambafellsgjá

En bergsspricka mitt ute i ett stort och mäktigt lavalandskap. Hit skulle jag inte åka ensam utan hooka upp med en islänning som har fyrhjusdrift och kan sin sak. För naturen växlar hela tiden beroende på jordbävningar och annat. Så bara för att det inte var ett hål i marken igår betyder inte att det är säkert idag. Men är du förbi de hindrena tycker jag du ska ta dig hit. Jag har bara varit här vintertid och det var otroligt vackert.

LÄS MER: Vandring i vita landskap

Sundlaug – Åk och bada på ett badhus

Åk och bada på ett klassiskt vanligt badhus. Det finns hur många som helst och är inte bara härligt utan du kan hänga runt och snacka med lokalbefolkningen. I och med att nästan alla bassänger alltid är utomhus och att vattnet är varmt och härligt så tycker jag att när du åker till Island så ska du uppleva den isländska badhuskulturen. Många islänningar börjar sin dag med att simma några längder och sen sitta i en varm bubbelpool heitur pottur. Mitt tips är att börja i den minst varma basängen och jobba dig uppåt i gradantalen, de badar nämligen väldigt varmt där. På sundlaugar.is kan du hitta din närmaste beroende på var du bor och befinner dig. Där står information, öppettider och priser.

En VIKTIG sak du MÅSTE tänka på och göra är att följa badhusetiketten. Obligatorisk dusch med tvål på hela kroppen inklusive schamponering INNAN badet gäller ALLTID. Glöm inte! Det brukar alltid finnas tvål tillgänglig i duscharna så glömmer du din egen löser det sig oftast.

Och kom ihåg att ta av dig smycken innan du badar eller för den delen duschar både på badhus och där du bor. Silver och andra metaller kan missfärgas av svavlet i vattnet (med glömmer du det går det att putsa upp). Äkta guld kan du dock bada med utan att något missfärgas.

Utflykter på Island, Esja
På väg upp till toppen av Esjan
Utflykter på Island, Grótta
Åk ut till Grótta vid solnedgången, magiskt!

Fina och häftiga platser som det var längesedan jag besökte

Sen finns det såklart en mängd andra platser som är otroligt värda att åka till. De här är lite längre bort från Reykjavík och kräver mer tid. Några av tipsen nedan var det väldigt längesen jag var på men tycker verkligen att det är platser du bör kolla upp om du har tänkt bila runt Island.

 • Svarta stranden i Vík i Mýrdal – En svart strand med magiskt vackra klippor och natur
 • Jökulsárlón där Vattnajökull rinner ut i Atlanten
 • Mývatn och många platser runt i kring till exempel Dimmuborgir
 • Goðafoss
 • Hela Snæfellsnes – Här finns massa fina platser i det stora området
 • Hela Vestfirðir – Här finns massa fina platser i det stora området
 • Vandra i Landmannalaugar – Jag har faktiskt själv aldrig gjort det men det är på min att göra lista!

Men annars tycker jag det häftigaste är typ att bara åka ut med bilen och stanna till på platser som känns fina. Finns massa lavafält som är sjukt vackra som kan ligga längs med vägen. Ex: Svínahraun. (Mer om det här: Svínahraun) Men det kan ibland vara ganska farligt att ge sig ut hur som helst och en bör ha någon som kan området med sig. Det är ju hela tiden små jordbävningar som gör att landet flyttar sig och det dyker upp nya hål i marken som kanske inte var där sist man var där.

 

Svínahraun – Dnilva
Svínahraun ligger precis intill ringvägen, väg 1 på Island. Passa på att stanna till där.
Svínahraun – Dnilva
Svínahraun är ett lavafält på Island, mossan har vuxit upp under många årtionden.

Sen ska du såklart passa på att promenera omkring inne i Reyjkjavík. Det finns massa fina färgglada hus, mysiga kaféer, restauranger och barer. Själva stan är rätt liten så det går rätt fort att ta sig runt. Passa på att ta en tur till konserthuset Harpa och titta på den vackra byggnaden, fika, ät en bit mat eller kolla på en aktuell utställning.

LÄS MER: Lite om Harpa, Färgglada hus i Reykjavík

 

Harpa Reykjavik
Vacker akritektur i konserthuset Harpa

Bra att veta

☆ Varmvattnet på Island (särskilt området kring Reykjavík) luktar. Det är svavel men många tycker det luktar ägg och eller illa. Själva varmvattnet är naturligt varmt och värms upp nere i marken. Så mitt tips är att borsta tänderna i kallt vatten. (Gör förresten det alltid, jag kan inte förstå mig på folk som borstar tänderna i varmt vatten.) Och passa dig, för det kan bli helt sjukt varmt!

☆ Som jag nämnde innan. Ha för vana att inte duscha eller bada med smycken på. På grund av vattnet så kan det missfärga dina smycken.

☆ Ha respekt för väder och vind. Vädret växlar otroligt snabbt! Ska du iväg på en utflykt, förbered dig och ta med kläder för flera olika väder. Åker du dit på vintern är det bra att ha en rejäl bil om du ska ut på mindre vägar.

☆ Islänningar är ofta väldigt hjälpsamma och vänliga. Undrar du något eller behöver hjälp? Fråga!

☆ Þetta reddast! (Det löser sig!) Ett väl använt och väldigt talande uttryck över hur islänningar är i grunden. Allt går att ordna och saker löser sig på ett eller annat sätt.

 När ska man åka till Island?

Jag brukar ibland få frågan ”När ska man åka till Island?” Då brukar jag svara att det beror på. För det gör verkligen det. Alla årstider har sin charm. Vintern är vacker när det är snö, men det blir sällan superkallt på Island. Däremot är höglandet och andra platser inte lika lättillgängliga. På våren när snön smälter kan vägar vara avstängda ute i landet på grund av höga vattenflöden. Sommaren juni-augusti/september är det nästan ljust dygnet runt. Landet är mer tillgängligt och det är något varmare temperaturer. Hösten är också fin och då börjar chanserna för att se norrsken. Så fundera vad du är ute efter och boka resa efter det.

 

Norrsken Aurora Borealis på Island
Är du ute efter att få se norrsken på Island, åk på hösten/vintern.

Boka billiga resor till Island

Vill du resa billigare till Island är mitt tips att du håller utkik på när Icelandair har sina 48h kampanjer. Passa på att boka biljett då och få bra pris på flygresan. (Men boka inte upp alla resor, jag vill fortfarande kunna få bra pris. Hehe.)

Det var det hela! Hoppas du gillade guiden och får nytta av den på din nästa resa till Island. Har du frågor eller synpunkter, hör av dig!

Bokmärk gärna den här guiden och spara för framtiden.

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

21 Comments

 1. Helly 31 juli, 2017 at 11:16

  Men vad bra, tack för alla tips!
  Måste åka till Island snart snart och detta var ju ypperligt att få lite inspo inför en ev. resa!

  Reply
  1. Anna María 4 augusti, 2017 at 09:59

   Ja! Klart du ska till Island! Alla borde åka dit i mitt tycke 😉

   Reply
 2. Anki 31 juli, 2017 at 19:30

  Ser magiskt ut. Vore underbart att åka dit någon gång!

  Reply
  1. Anna María 4 augusti, 2017 at 09:59

   Det är verkligen magiskt! Jag tycker absolut du ska åka dit någon gång 🙂

   Reply
 3. Ida Johansen 1 augusti, 2017 at 22:07

  Tack för tipsen! Jag och maken åker på måndag, ska bli så roligt:)

  Reply
  1. Anna María 4 augusti, 2017 at 09:58

   Åh vad härligt! Hoppas ni får en fin resa!

   Reply
 4. Linnéa 3 augusti, 2017 at 11:35

  Vilka superbra tips! Skall troligtvis åka dit nästa sommar, så nu har vi många bra tips inför den resan 🙂

  Reply
  1. Anna María 4 augusti, 2017 at 09:57

   Men vad perfekt! Har du några funderingar inför resan hjälper jag dig gära 🙂 Bara att säga till!

   Reply
 5. Annie 5 augusti, 2017 at 04:23

  Har du bott pa Island som barn? Ar din slakt bosatt i Reykavik? Var dar for himla massa ar sedan och nu kommer alla minnen tillbaka! Dock ar jag parkerad i Australien numera. Tack for fina bilder och text.

  Reply
  1. Anna María 5 augusti, 2017 at 10:12

   Tyvärr har jag inte bott på Island som barn. Var däremot där hela sommaren oftast. Så jag har varit där väldigt mycket. En del av min släkt bor i Reykjavík, men den största delen av släkten bor i och runt Akureyri på norra Island.

   Reply
 6. Wilda 5 augusti, 2017 at 09:15

  Vilken fenomenal guide! Tack! Den ska jag ha med mig den dagen jag beger mig till Island <3 Så vackert landskap på alla sätt. DRÖM!

  Reply
  1. Anna María 5 augusti, 2017 at 10:10

   Tack snälla! Ja, visst är det vackert <3

   Reply
 7. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #31 | poolbad, slöjd och en hel regnbåge. | REAKTIONISTA

 8. Rebecca 7 augusti, 2017 at 15:23

  tack så himla mycket för denna!

  Reply
  1. Anna María 10 augusti, 2017 at 20:09

   Varsågod! Hoppas den kommer till användning 🙂

   Reply
 9. Tina 10 augusti, 2017 at 17:37

  Hej, tack för bra tips. Har planerat ungefär som du tipsar om. Lite nytt hittade jag som verkar intressant.
  Jag skulle gärna vilja veta vilket mönster din grå islandströja är stickad av om du vet.
  Tack för bra blogg.

  Reply
  1. Anna María 10 augusti, 2017 at 20:42

   Hej! Vad kul att jag kunde tipsa om lite nya grejer. Hoppas du får en fin resa! Mönstret kommer från ”Ístex Álafoss Lopi No. 12” och är mönster 19 & 20.

   Reply
 10. Pingback: Ögonblick från Reykjavík | Dnilva

 11. Pingback: Första dagarna på Island | Dnilva

 12. Robert AG 22 januari, 2018 at 12:14

  Tack för jättebra tips.
  Vi åker till Island nu över påsken. Vi har 2 barn med oss 5 & 7 år, de är ganska vana vid friluftsliv men är det något speciellt man ska tänka på med barn eller finns det något som barnen verkligen skulle älska som man inte bör missa.

  Mvh: Robert

  Reply
  1. Anna María 22 januari, 2018 at 12:28

   Åh vad härligt! Hoppas ni får en fin vistelse på Island! Jag har själv inte rest med barn så osäker på om jag kan ge bäst tips. Jag skulle verkligen rekomendera att besöka ett badhus, på många finns det även roliga rutchkanor som jag som barn älskade i alla fall. Men annars tänk på att ha uppsikt över barnen, det kan vara väldigt små smala stigar med till exempel kokande vatten precis intill och små snören som avspärrningar. Så var lite försiktiga bara 🙂
   Ha en fin resa!

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *