→ Detta inlägg presenteras i samarbete med APCOR 

I slutet av juni var jag i Portugal på korkresa tillsammans med APCOR. Där fick jag lära mig hur mycket som helst om kork. Och jag blev ärligt talat helt golvad av vilket himla häftgt material kork är! Nu tänkte jag att vi skulle kika lite närmare på vad jag fick lära mig och se under resan. Håll i er, det är ett långt inlägg men det måste det vara för jag fick se och lära mig sjukt mycket spännande under resans gång.

Som resesällskap hade jag med mig fantastiska Helena Lyth. Vi började med att åka ut till ett Montado. Det finns egentligen inget ord för vad Montado betyder utan det är stället/skogen/platsen där korkekarna växer men inte heller bara skogen utan även allt djurliv och växtlighet som också finns på samma plats. De är för övrigt sjukt viktiga för naturen i södra europa. För utan de här områdena med växtlighet hade öknen från norra afrika spridit sig till europa.

Nyskördad kork
Nyskördad kork, ser ni vilken häftig struktur det är på den?

Kork är alltså barken från korkeken. Barken skördas var nionde år för hand. Här kan vi snacka om att allt sker i naturens takt. En korkek är dessutom en nationalsymbol för Portugal och får inte skadas, fällas eller förstöras. De står där tills de faller av sig själva och kan bli uppåt 250 år gamla. Det är så himla mäktigt tycker jag.

Nyskördad korkek

De har ett fiffigt sätt att märka upp och hålla koll på vilket träd som ska skördas och när. Genom att skriva sista siffran för året på barken (efter skörden) vet du när det skördades sist sen är det bara att plussa på nio år. Så 2026 är det dags för dehär nyskördade korkekarna att skördas nästa gång.

Nykokt kork
Nykokt kork som ska svalna

När korken är skördad åker den till nästa anhalt. Där sorteras den och förbereds för behandling. Först får korken ligga ute och torka i minst 6 månader. Därefter kokas korken i vatten, alltså bara vanligt vatten. Det här gör man för att få bort eventuell ohyra och korken sväller även en aning av kokningen. Vi fick känna på nykokt kork och den blev liksom lite mjuk och studsig jämförst med en stenhård känsla när den inte var kokt. På så sätt förbereder man korken för framtida produktioner. Om den ska bli till en vinkork, isolering, designmöbel eller något annat.

Sen kikas korken på för hand (ja, eller med ögonen då) och sorteras i olika vagnar beroende på kvalitén på korken. Visste ni att bara den allra finaste korken får bli till vinkorkar? På väggen satt en liten karta över olika kvalitéer på kork och vilka defekter den kunde ha. Allt sorterades för hand av människor och sen skärs det av supervassa knivar, också för hand. Innan det åker till nästa anhalt.

Ung och gammal kork
Till vänster är det den första skörden av kork. Då är barken ojämn och knöglig. Den räknas inte alls som tillräkligt fin för att få bli vinkorkar utan där behöver korken ha vuxit i bra många år och se ut som den till höger innan den får korka igen en flaska vin.

 

Som jag nämnde så blir den finaste korken till vinkorkar. De stansas ut, även det för hand, som på bilden ovan. Ett annat sätt att göra vinkorkar på är att granulera, alltså smula och mala ner korken till små bitar, innan den formpressas till korkar. Detta är något helt nytt för mig och jag har börjat kika mer noga på korkarna till de vin jag dricker. Det blir liksom ännu en måttstock på vinets kvalité, om det är en hel kork eller en pressad.

 

observatorio sobreiro e da cortiça
Husfasad av kork

MEN! Kork är framförallt så mycket mer än bara vinkorkar. Även om 70% av korken går till vinkorksproduktion så är det nog de övriga 30% som jag tycker är allra häftigast. Allt kul du kan göra med kork. Det är möbler, tyger, isolering, tapeter, handfat, badkar och golv. Alltså. ALLT går att göra i kork. En av alla vi träffade under resan sa att det är bara fantasin som sätter gränser. Kom på en idé så tillverkar vi det. Wow!

 

Lågt bord och sittpall av kork
Lågt bord och sittpall av kork

Jag tycker kork är himla vackert i sig och som ni kan se här ovanför så går det verkligen att göra det mesta av kork. Men varför används kork inte mer i friluftskläder? Materialet är vattenavstötande vilket jag tycker låter som den perfekta naturliga regnjackan.

 

Rulle kork

På flera ställen vi var såg vi olika stora rullar av kork. Som jag förstod det var de här rullarna till för att göra tunna korkark av. Men alltså, jag vill ha en korkrulle hemma. Perfekt som ett litet bord eller en piedistal. Den här med svart i var min favorit.

 

Jag blev så pepp på kork. Och imponerad av att det görs både golv och tapeter med kork. Och det behöver inte ens se ut som kork om du inte gillar det. Vi fick se golv som snarare liknade en sten än kork. Fördelen med korkgolv var dessutom många. Det har naturligt en mer lik temperatur din egen kropp vilket gör att det känns behagligt att gå barfota på ett korkgolv. Det är isolerande, ljuddämpande (bra både för de som går hårt och om du tappar exempelvis ett bestick i golvet) och mjukare vilket gör det mer behagligt att gå på.

 

Korkgolv

Och vet ni, något av det allra häftigaste som gjorde mig otroligt glad är att 100% av korken används. Inget går till spillo i produktionen. Hur häftigt är inte det då? Alla delar som blir över kan malas ner till granulat och göras till något annat. Till och med kork-dammet från maskinerna används. Det blir nämligen bränsle till maskinerna i fabriken. Precis så som det ska vara. Allt ska tas tillvara på!

 

Rester från vinkorksproduktion
Rester från vinkorkstillverkningen redo att bli till något annat. Kanske en designmöbel, jacka eller isolering?
Korkfabrik
Jag tycker ofta att fabriker är så himla vackra och tilltalande. Så även denna.
Fasad i kork
Husfasad i kork

Alltså, wow! Vilken resa detta var. Så otroligt lärorikt och kul på alla sätt. Jag är som sagt sjukt imponerad av kork som material och extra glad för att det är så naturligt och hållbart. Nu vill jag bara göra grejer i kork, gärna producera något i större skala. Men jag ska nog börja med det jag kan nämligen DIY. Jag har massa idér och tankar. Vad skulle du vilja göra med kork?

MER OM KORKRESAN I PORTUGAL

→ Detta inlägg presenterades i samarbete med APCOR 

8 Comments

 1. Anki 13 augusti, 2017 at 10:55

  Coolt att se!

  Reply
  1. Anna María 13 augusti, 2017 at 17:08

   Visst är det! Är så glad att jag fick möjligheten att åka på den här resan 🙂

   Reply
 2. Jessica 13 augusti, 2017 at 12:23

  GUD VAD HÄFTIGT!?!?!?!?!?! Älskar kork!!! Önskar att plastmattan som låtsas vara kork i mitt rum var riktig kork nu 8(

  Reply
  1. Anna María 13 augusti, 2017 at 17:07

   Ja visst är kork fint! Åh, minus med en plastmatta som ska vara kork dock 🙁 Men ändå fint med korkkänsla 🙂

   Reply
 3. Wilda 19 augusti, 2017 at 10:45

  Vilken resa! Och så häftigt du beskriver det både i ord och bild. Vilket proffs du är. Blir jätteinspirerad!

  Reply
  1. Anna María 21 augusti, 2017 at 09:29

   Ja, en så otroligt häftig resa! Supertacksam att jag har fått åka på den! Kul att du blir inspirerad, blir så glad av att höra det 🙂

   Reply
 4. Pingback: Formex SS18 - inspirationsbonanza | Dnilva

 5. Pingback: Studiebesök hos Iris Hantverk | Dnilva

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *