Kudde med sammetstryck

→ Detta inlägg presenteras i samarbete med Panduro 

Idag tänkte jag vi skulle titta på kudde nummer två som jag gör i samarbete med Panduro. Det är också en kudde i sammet. Men den här gången har jag provat en helt ny teknik som jag var superpeppad på. Sammetstryck! Jag har gjort mönster i sammet med hjälp av en egen gummistämpel och ett strykjärn. Det är egentligen en gammal teknik, att göra en slags relief i sammeten. Eller embossing är kanske mer vanligt att kalla det. Men jag har faktiskt aldrig sett eller vetat att det gick att göra själv. Så med hjälp av lite experimenterande har jag lyckats. Och det är inte alls svårt heller!

Den förra kudden jag gjorde var en avlång kudde i sammet med pompoms på. Sammet är väl ändå ett härligt material? Jag tycker det är extra fint eftersom det får skiftande utseende beroende på vilket håll du tittar på det ifrån och för att det är så mjukt. Sammet tycker jag dessutom tillhör hösten och tillför den där lilla extra mysiga känslan. Så därför kändes det ganska givet att jag skulle göra två kuddar med just sammet.

Hur som helst, vi kikar på hur jag gjorde.

Kudde med eget mönster i sammet

Svårighetsgrad:
▲▲▲△△

Tidsåtgång:
▲▲▲▲△

 

DIY Embossed Velvet Pillow by Dnilva

Du behöver:

Gör såhär:

(Beskrivning efter bilderna)

◆ Börja med att klippa ut tyget i lagom stora bitar. Slutmåttet på min kudde är 50×50 cm. Lägg till några cm sömsmån runtom och kom ihåg att göra en liten extra ficka på ca 15 cm så att du kan gömma kudden snyggt inuti fodralet. Precis som ett örngott. Men det går lika bra att stänga kudden med till exempel blixtlås och då behöver du inte det extra tyget.

◆ Sen är det dags att skapa själva mönstret eller stämpeln. Vill du hoppa över det här steget går det lika bra att använda en gummistämpel (men tänk då på att gummit måste tåla värme och inte smälta).

◆ Ta din soft cut matta och skissa upp ditt mönster direkt på. Jag gjorde ett mönster som går att repetera. Karva sedan fram ditt mönster med hjälp av en linoleumkniv.

◆ När mönstret är klart och du har din stämpel redo är det dags att trycka/göra själva mönstret på tyget. Plocka fram ditt strykjärn och slå på det på den värme som ditt tyg säger att det ska vara. Tyget jag använde mig av är 100% bomull och då är det 3 prickar som gäller för mig.

◆ Lägg din stämel med mönstret uppåt på strykbrädan. Lägg sen över tyget med rätsidan mot stämpeln.

◆ Spraya ordentligt med vatten precis över där stämpeln ligger.

◆ Tryck dit ditt varma strykjärn (utan ånga) och håll stilla i 10-15 sekunder. Det kommer fräsa till av allt vatten, men så ska det vara! Lyft upp strykjärnet och kika om det börjar torka eller om du ser mönstret igenom tyget. Fortsätt att trycka dit strykjärnet over hela stämpeln tills det mesta är torrt och du kan se mönstret igenom. För mig blev det lite ljusare precis där.

◆ Lyft bort tyget från stämpeln. Min stämpel blev lite fuktig mellan varje ”stämpling” jag torkade bort det fuktiga med en liten handduk. Vet inte om du måste göra det, men det kändes som att det fäste bättre när jag gjorde så.

◆ Flytta din stämpel till nästa ställe och upprepa tills du är nöjd. Jag valde att fylla hela min tygbit.

När du är nöjd med mönstret på ena eller båda sidorna av kudden är det dags att sy ihop den.

◆ Sicksacka kanterna på tyget så att det inte fransar sig. Fålla även en av kanterna som ska vara vid öppningen så att du får ett snyggt avslut.

◆ Lägg avigsidorna mot varandra och vik till den extra fickan. Är du osäker på hur du ska vika, vänd ett örngott ut och in och jämför.

◆ Sy ihop kuddfodralet med tre raksömmar, vänd det rätt och stoppa i kudden. Klart!

 

DIY Embossed Velvet Pillow by Dnilva

DIY Embossed Velvet Pillow by Dnilva

Det är otroligt hur olika tydligt mönstret syns. Från vissa håll och i vissa ljus är det supertydligt medan det ibland knappt syns alls. Rätt häftigt hur materialet reagerar ändå! Men jag är helt såld på den här tekniken att skapa mönster med hjälp av en gummistämpel och ett strykjärn. Superkul tycker jag!

Jag googlade lite mer och hittade då att den här tekniken verkar funka ännu bättre och skapar ett tydligare mönster i en sammet som har rayon i sig också. Det tyget jag använde är 100% bomull. Men som ni ser så funkar det ändå. Nu ska det bli spännande att se om detta håller länge eller hur det är. Jag hoppas det och jag hoppas ni blev peppade på att göra det lite mysigt i era vardagsrum.

→ Detta inlägg presenterades i samarbete med Panduro 

 

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

6 Comments

 1. Alicia 13 september, 2017 at 14:15

  Helt ny teknik för mig och sååå fin kudde! Verkligen fin färg, fint mönster, fin som del i den fina kuddstapeln och fin i ditt hem! Inspirerande på många plan!

  Reply
  1. Anna María 14 september, 2017 at 13:51

   Men tack snälla! Vad glad jag blir. Gillar både tekniken och kudden skarpt!

   Reply
 2. Annie - lättlagat vegokäk 17 september, 2017 at 14:58

  Men hur fint blev inte det här?! Skulle gärna ha till min soffa som är supertråkig just nu.

  Reply
  1. Anna María 18 september, 2017 at 14:25

   Tack! Känner mig riktigt nöjd faktiskt 🙂 Det gör verkligen sjukt mycket att bara lägga till några kuddar.

   Reply
 3. Jessica 20 september, 2017 at 16:04

  ALLTSÅ OKEJ detta inlägg = ultimat.
  1. fina bilder
  2. fin inredning
  3. fin kudde
  4. PERFEKT instruktion
  5. spännande teknik
  6. du är bäst

  Reply
  1. Anna María 22 september, 2017 at 07:36

   Åh, men TACK! Vad fin du är <3

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *