Baka världens godaste kanelbullar

Idag är dagen då butiker och alla sociala flöden fylls av de här bruna, i mitt tycke magiska, bakverken även kända som kanelbullar. Jag vet inte om det har att göra med att jag inte åt gluten under stora delar av min uppväxt och därför trenger kroppen min det, eller att jag helt enkelt har någon liten kanelbulle-gen som gör att jag fullkomligt älskar dem med hela min själ och kan inte få nog. Men en riktigt bra kanelbulle kan verkligen göra mig glad. Och det är faktiskt precis vad de här bullarna gjorde mig.

 

Baka goda kanelbullar | Dnilva

I söndags fick jag feeling och bestämde mig för att ägna dagen åt att baka. För det är ändå något som behövs, tid. Tid för degen att jäsa framförallt, så en fördel är att baka kanelbullarna om du ska hänga hemma en hel dag, köra ett seriemaraton eller plöja en bok. Totalt höll jag på i 6 timmar, men det var det värt.

 

Baka goda kanelbullar | Dnilva

Till min hjälp hade jag ett fullkomligt MAGSIKT, recept på en vetedeg som sen blev till kanelbullar. Jag vet inte om det var nybörjartur eller vad, men de här bullarna kan vara världens godaste kanelbullar. Plus att de var sjukt enkla att göra. Bara lite tid som krävdes, men förhållandevis liten arbetsinsats.

Receptet kommer ursprungligen från boken Bröd, bröd, bröd av Marin Johansson som driver bloggen Pain de Martin (som tyvärr inte uppdateras just nu, men dyk för sjutton ner i arkivet!) Eller, köp boken, där finns det många riktigt goda recept. Jag har ändrat om lite genom att bland annat lägga till vaniljpulver i fyllningen och minska något på mängden mjöl, tycker det blir saftigare bullar på det viset.

 

Världens vackraste vetedeg
Jag vet inte om jag är helt knäpp, men degen blev helt magisk! Kolla bara på den! Ville mest klappa på den för att den var så fin ♡

Världens godaste kanelbullar

Vetedeg görs med fördel i en degblandare
10g hela kardemummakärnor (mortla dem), men det funkar även med mald om du inte har en mortel
150g smör
25g (1/2 paket) jäst
250g (2,5 dl) kall mjölk
250 g (2,5 dl) kallt vatten
150 g strösocker
6 g salt
850 g vetemjöl special

Fyllning
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2,5 msk malen kanel
1 tsk vaniljpulver
1 msk vetemjöl

Pärlsocker, hackade nötter eller annan topping

Sockerlag
1 dl vatten
1 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver

Mortla kardemumman och skär smöret i skivor. Blanda alla ingredienser och kör i degblandare på medelhastighet i 10-15 min.

Skrapa ut degen på ett lätt mjölat bakbord och vik ihop den till ett paket genom att vika in kanterna mot mitten. Vänd på bullen så vecken är nedåt. Det ska bli som på bilden ovan. Täck din lilla bulle med plastfolie och låt jäsa cirka 1,5 timme.

(forts. efter bilderna)

 

Passa på att göra din fyllning under tiden degen jäser

Blanda ihop alla ingredienserna i fyllningen och vispa till en len kräm. Jag brukar göra det med en elvisp.

När degen har jäst färdigt. Mjöla bakbordet och tryck ut degen för hand innan du kavlar ut den till en rektangel på cirka 70 x 40 cm. Bred på fyllningen, var noga med att bre hela vägen ut i kanten och få ett så jämnt lager som möjligt.

Vik degen så den blir i tre lager. Först viker du in två tredjedelar från ena sidan, sen en tredjedel över alltihopa. Vrid sedan på hela paketet så att de öppna ändarna kommer på sidorna. Kavla ut degen så att den blir cirka 60 x 25 cm.

Skär 1,5-2 cm breda strimlor av degen. Använd en rullkniv (pizzaslizer) eller en vanlig kniv. Gör en snurra av remsan genom att snurra den två varv runt pek- och långfingret. Stick in änden i botten av ”paketet” och göm den.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö på pärlsocker, täck med bakduk och låt dem jäsa i 1,5-2 timmar. Sätt på ugnen (225°C) i god tid innan de ska gräddas, det är viktigt att ugnen är ordentligt varm när det väl är dags.

Nu kan du förbereda sockerlaget. Blanda ingredienserna och koka upp. Det är klart när allt socker har smält.

När bullarna har jäst klart grädda dem i mitten av ugnen i 8-10 minuter. De ska ha en gyllenbrun färg. Ta ut ur ugnen och pensla med sockerlaget direkt. Addera lite pärlsocker om du har lust.

Ät och njut av minst en bulle när den är nygräddad.

 

Baka goda kanelbullar | Dnilva
Såhär brukar jag göra mina bullar. Jag snurrar degen två varv runt pek- och långfingret och gömmer sedan änden i botten.

Baka goda kanelbullar | Dnilva

Hoppas du äter både en och två bullar idag, det tänker jag göra! Ikväll ska jag träffa alla i Boktolvan, min bokklubb och då ska vi prata böcker och äta bullar. En perfekt sysselsättning en dag som denna! Och det här är helt klart ett recept som passar fler dagar om året än Kanelbullens dag.

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

7 Comments

 1. Emilia Westerström 4 oktober, 2017 at 15:39

  Haha det är verkligen heeeelt sjukt så mycket kanelbullar det är i mitt feed idag! Dessa ser superfina ut!

  Reply
  1. Anna María 5 oktober, 2017 at 11:36

   Haha! Visst är det så maxat med kanelbullar i alla kanaler. Men gott är det så mig gör det inget 😛

   Reply
 2. angelica 4 oktober, 2017 at 17:07

  ååh vad gott, älskar kanelbullar! och har någon slags teori att alla trenger en kanelbulle då och då 😉

  Reply
 3. Christina 6 oktober, 2017 at 19:35

  Nu blev jag ännu mer sugen på att baka bullar. Borde plocka lite lingon så jag får pröva ett recept med toffekarameller och lingon i bullarna.

  Reply
  1. Anna María 9 oktober, 2017 at 09:45

   Toffekarameller och lingon! Wow vad spännande och gott det låter 🙂

   Reply
 4. Pingback: Det här vill jag äta i höst | Dnilva

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *