Få ordning hemma på 12 månader. Häng på min utmaning!

 • Januari: Rensa klädkammare / förråd
 • Februari: Rensa och djuprengöring av badrummet
 • Mars: Rensa bokhyllor och skåp
 • April: Rensa skafferi, kyl, frys och matvaror
 • Maj: Vårrensning i garderoben och lägg undan vinterkläder
 • Juni: Gå igenom alla skor
 • Juli: Rusta upp, laga och fixa
 • Augusti: Gå igenom papper, arbetsytor och skrivbord
 • September: Gå igenom, rensa och sortera i köksskåpen
 • Oktober: Gå igenom garderoben och lägg undan sommarkläderna
 • November: Rensa och gå igenom lakan, handdukar och linneskåpen
 • December: Njut av allt du gjort, planera nästa års lista

Okej, jag fattar att alla inte blir helt eld och lågor över den här inläggsrubriken, men håll ut lite! Jag är en person som älskar att ha det städat hos mig med ordning och reda i alla lådor, skrymslen och vrår. MEN jag tycker det är helt extremt ultratråkigt att städa. Det är inte kul. Men jag vet att jag måste för att det får mig att må bra. Men något jag däremot gillar är den totala tillfredsställelsen som kommer EFTER att ha rensat ut och fått ordning och reda. Så, i år kommer jag (och Philip) att göra en stor rensa-hemma-insats varje månad och när året är slut har vi fått bättre ordning hemma samt gjort oss av med sånt där onödigt som bara tar plats och är i vägen. Jag vet inte om det skulle kunna kallas en minimalism light eller något liknande. Men jag vet att det känns bra att göra det.

Jag har satt ihop ett månadsschema på insatser för att rensa och organisera hemma. En grej varje månad, en punktinsats, som vi kommer planera in och bara se till att göra. För på så vis tror jag att det blir lättare att att verkligen få det gjort istället för att se hela berget av saker som ska göras. Så dels för att tvinga mig själv att verkligen genomföra detta (för säger jag det högt och skriver här finns det ingen återvändo) och för att kanske någon mer skulle vilja haka på tänte jag köra en liten serie här på bloggen där jag kommer berätta hur det går tillsammans med lite tankar och blotta mig totalt i mitt stök. Hoppas ni vill hänga på!

Rensa hemma - schema månad för månad

Rensa hemma månadsschema

Så här ser vårat månadsschema ut. Häng gärna på du också! Och flytta de olika punkterna om de ligger dumt i tiden för just dig. För oss är det här bra insatser att göra och de passar vår boendesituation.

Januari:
Rensa klädkammare / förråd

Visst är det skönt att börja året med att rensa ut lite större grejer? Det tycker i alla fall jag. Jag vill kicka igång ordentligt och då känns det bra att ta tag i klädkammaren som vi har som mer fungerar som ett rum man stuvar in saker som är ivägen än något annat. Passa på att gå igenom förråd också och sälj av prylar du inte behöver på till exempel Blocket. Januari kan vara en skral månad rent ekonomiskt så här blir det en win-win!

Februari:
Rensa och djuprengöring av badrummet

Det här är en ganska stor post, men så skönt att ha gjort grundligt. Gå igenom badrumsskåpen, rensa ut produkter som är för gamla eller som du inte använder längre. Gå igenom vad du verkligen behöver, smink, hårprodukter, krämer, tvålar med mera. Se till att torka ur samtliga lådor och skåp. Gör en djuprengöring av hela badrummet, i vattenlåset, avloppsbrunnen, under badkaret, rubbet!

Få ordning i lådorna och dina hyllor genom att ordna så du har en bra sortering och förvaring av de produkter du använder. Gör det lätt för dig att ha koll på vad som finns i dina skåp. Och för all del. Passa på att göra det lite mysigt i badrummet. In med en växt, något doftljus eller en rumsdoft när du ändå är igång.

Mars:
Rensa bokhyllor och skåp

Den här månaden går vi igenom bokhyllorna och de skåp som du har grejer och prylar i. Skippa köksskåpen, skåp med kläder och sånt, det sparar vi till en annan månad. Gå igenom dina böcker, skänk eller sälj det du inte behöver. Gamla tidigninar och magasin, vad behöver du verkligen och vad tar bara plats? Se över vilka prylar du har och vad vill du ha framme? Sällskapsspel, lådor med grejer som bara har stuvats undan och liknande. Vi har ett skåp fullt med kablar och teknik. Det ska bli kul att få ordning på…

Passa på att flytta om och gör fint i de öppna hyllor du har. Att bara ställa något annat på en plats eller flytta om kan göra stor skillnad.

April:
Rensa skafferi, kyl, frys och matvaror

Nu är det dags att gå igenom köket och alla ställen som rymmer något ätbart. Torrvaror, kyl, frys, kryddskåp med mera. Vi har ett högt skåp i köket som är ett skafferi som är lite svalare än allt annat då det sitter en ventil utifrån och in i själva skåpet. Det ser jag faktiskt fram emot att få ordning i och köra en ordentlig rensning bland gamla torrvaror som gått ut för flera år sedan. För det är jag säker på att gömmer sig där i.

Passa på att få ordning och en bra överblick genom att sätta torrvaror i burkar, märk med etiketter och skapa struktur.

Maj:
Vårrensning i garderoben och lägg undan vinterkläder

Nu är väl rimligen kylan puts väck och borta. Dags att lägga undan alla vinterkläder som du vet att du kommer använda nästa säsong, gör dig av med det som är trasigt eller som du inte längre vill ha. Gå även igenom garderoben av vanliga kläder, bort med trasiga strumpor och utslitna underkläder. Prova alla plagg och sortera upp i olika högar på vad du vill spara, skänka och vad som måste slängas. Är du osäker på ett plagg, knyt till exempel ett litet snöre på galgen eller lägg underst i högen i skåpet så kan du se om du använt plagget under året för vi kommer köra samma rensning i höst igen och då vet du kanske bättre om det är något du vill behålla.

Passa på att göra en lista över sådant du vet med dig att du behöver köpa in. Då har du listan redo när du hittar ett fint plagg och vet du att du behöver det är det fritt fram att köpa, men behöver du det inte ska du kanske tänka ett varv till om det verkligen behövs.

Juni:
Gå igenom alla skor

Plocka fram alla skor du äger. Gå igenom dem, vilka använder du, vilka behöver du osv? Gör rent och putsa upp de du vill ha kvar och ställ undan vinterskorna för förvaring. Skänk skor som är hela men du inte använder. Och se till att de kan förvaras bra.

Passa också på att skriva en lista över den typen av skor du behöver köpa in så vet du med dig det när ett par schyssta skor dyker upp.

Juli:
Rusta upp, laga och fixa

Nu är vi uppe i semester och lediga dagar, vem pallar då att tänka på att rensa och städa kanske du tänker. Jag tycker att det är ett perfekt tillfälle att se över, laga och fixa diverse saker. Behöver nåt bytas ut? Är det några trasiga glödlampor, en list som saknas eller ska du fixa den där grejen som varit ogjord i flera månader? Allt småfix som att se över möbeltassarna på alla stolar, fäst kablar, spackla hål, måla över fläckar och så vidare. Se till att göra det bara. Oftast tycker jag att när det väl är gjort blir jag förvånad att det gick så lätt och undrar varför jag inte har tagit tag i det tidigare.

Augusti:
Gå igenom papper, arbetsytor och skrivbord

Det är fortfarande sommar och allt går i ett lugnare tempo. Jag tycker då att det är skönt att förbereda inför hösten och den nystart det ofta innebär. Se till att gå igenom pappershögar, arbetsytor och skrivbord. Gör det fint, häng upp en anslagstavla eller fixa dokumenthållare som gör det lättare att hålla ordning när vardagen sätter igång igen.

September:
Gå igenom, rensa och sortera i köksskåpen

Då är vi tillbaka i köket igen och det är dags att se över allt som inte är ätbart. Rensa ut gamla matlådor, köksmaskiner du inte använder eller behöver, trasiga decilitermått eller andra verktyg. Behöver du verkligen 17 olika muggar med diverse motiv och så vidare. Här tänker jag att vi också ska se över alla plastföremål vi har. Göra oss av med sånt som inte känns bra att laga mat med och komplettera med mer hållbara val. Bort med kantstötta tallrikar och tänk igenom vad du verkligen använder. Den där servisen som du ärvt av en bortgången släkting. Använder du den eller skulle den kunna göra någon annan glad?

Oktober:
Gå igenom garderoben och lägg undan sommarkläderna

Nu är sommaren och bara ben ett minne blott. Dags att lägga undan sommarkläderna och ta fram vinterkläderna igen. Tänk på att rensa ut sånt du inte använde eller kommer använda nästa sommar. Sälj eller skänk! Och så tar vi och går igenom garderoben igen. Hur var det med de där plaggen du var lite tveksam till i våras. Har du använt dem eller är det dags att lämna vidare? Troligtvis går det snabbare att gå igenom garderoben den här gången eftersom du gjorde ett liknande jobb i våras.

Samma sak gäller här, skriv upp på en lista vad du behöver köpa in så att du har koll på det när det är dags för nya inköp.

November:
Rensa och gå igenom lakan, handdukar och linneskåpen

Den här månaden djupdyker vi i de mjuka lådorna hemma. Nu är det dags att se över alla sängkläder, handdukar och andra tygrelaterade ting. Gör dig av med slitna lakan och sånt som du helst inte vill bädda med till en gäst. Hur många uppsättningar behöver ditt hem? Rensa ut det som ändå bara ligger i lådan. Se över dina handdukar och rensa bort de missfärgade, trasiga och de som bara ligger. Glöm inte att gå igenom kökshanddukarna och bordsdukarna också.

Passa på att få orning och reda och vik så att allt ligger snyggt i lådorna. Lyxa till genom att lägga ner en lavendelpåse eller liknande så det doftar gott.

December:
Njut av allt du gjort, planera nästa års lista

Wow! Nu är vi på årets sista månad och här ska vi förhoppningsvis ha rensat ut och fått ordning och reda i hemmet. Hurra vad bra gjort! December brukar vara en månad full av stress inför julen med tusen saker som ska avslutas innan året är slut. Så njut av allt jobb du gjort hittills samt planera nästa års lista på vad du ska göra för insatser nästa år. Köra samma lista rakt av eller vill du byta ut någon månad? Vad behöver du och ditt hem?

Bubblare:
Städa och gå igenom bilen

Jag slänger in en liten bubblare här också som kan passa in på vissa av er. Har du en bil kan det vara en idé att låta bilen vara i fokus en av månaderna. Gör en riktigt grovstädning inne och ute i bilen.

Men sådär då! Det var själva schemat. Ganska maffigt och mycket som ska göras. Men jag är otroligt taggad på att rensa ut och få lite mer ordning hemma när allt är gjort. Jag har tänkt att det här är något jag borde göra alldeles för länge. Så nu äntligen är det dags! Faktiskt så har vi redan tjuvstartat med första punkten, rensa klädkammaren / förråd. Det var en del att rensa kan jag säga, men vilken känsla när det var gjort. Det kommer en uppdatering därifrån inom kort.

Är du med mig på rensaråret 2018?

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

29 Comments

 1. Annaellinor 13 januari, 2018 at 09:50

  Bra lista och idéer! Gillar att hela året är med från början. Passar bra att börja med kläder för mig. Hade en plan och att lägga ut alla kläder på golvet, inventera, rensa och göra en kompletteringslista.

  Reply
  1. Anna María 13 januari, 2018 at 13:05

   Härligt att du är med! Vad fint att du gillar att hela året är med från början. Jag tänker det är lättare att kunna anpassa rensandet efter sitt egna liv på så vis 🙂 Det låter som en riktigt bra idé att lägga ut allt på golvet. Lurigt att få en bra överblick annars. Lycka till med rensandet 🙂

   Reply
 2. Wilda 13 januari, 2018 at 12:42

  Åh PRECIS vad jag behövde just nu. Jag håller dessutom redan på att rensa kläder så det här ska jag definitivt haka på! <3

  Reply
  1. Anna María 13 januari, 2018 at 13:07

   Ja! Kul och perfekt! Då ligger du antingen före i listan eller så kan du bara byta plats på två månader. Lycka till!

   Reply
 3. Ellen 13 januari, 2018 at 19:05

  åh, jag hänger på det här! i alla fall till viss del! inför 2018 hade jag verkligen känslan av att vilja städa bort allt gammalt för att fylla det nya året med nytt. + tänker mig att det blir lite roligare att rensa ihop!

  Reply
  1. Anna María 15 januari, 2018 at 11:29

   Härligt! Så känner jag också. Resa bort och få ordning och reda är ledorden för 2018 🙂

   Reply
 4. Christina 13 januari, 2018 at 20:01

  Det här låter så spännande! 😀 Jag är gärna på, känner att en helg i månaden kan jag sätta på det här. Älskar att rensa, röja och städa upp diverse olika saker. Har nyss strimlat en hel massa gamla dokument och det var så skönt att få två stora mappar med papper.

  Reply
  1. Anna María 15 januari, 2018 at 11:30

   Ja vad roligt! Men visst känns det överkomligt med en helg i månaden. Det blir liksom inte för mycket på så sätt heller. Åh! Älskar att strimla papper! Det är både skönt att göra det och kul 😛

   Reply
 5. La Linda 14 januari, 2018 at 00:30

  Älskar detta och är SÅ på! Kastar dock ev om för mitt förråd är ett helvetesprojekt och det är KALLT i källaren så sparar det några månader. 😉

  Reply
  1. Anna María 15 januari, 2018 at 11:32

   YAY!! Helt okej att kasta om! Plus att du har nåt att se fram emot då 😛 Inte alls kul att behöva frysa när en rensar. Kanske perfekt att ta tag i kylskåpet då? Är såklart bättre att göra det en kall månad än när det har blivit varmare ute 🙂

   Reply
 6. julia 14 januari, 2018 at 09:58

  Vilken rolig utmaning! Tycker själv det är tråkigt att städa men att röja upp i skåp och förråd är så mycket roligare. Dock har jag just rensat klädkammaren så jag får ta det lugnt i Januari 😀

  Reply
  1. Anna María 15 januari, 2018 at 11:34

   Du låter precis som mig. Städa är trist, men organisera skåp och förråd är lite kul på något vis 🙂 Men perfekt att du redan har gjort månadens jobb! Som om du visste om att det skulle komma 😛

   Reply
 7. Petra 14 januari, 2018 at 13:05

  Bra och inspirerande lista???? Rensade mitt linneskåp igår, idag blir det till att rensa badrumsskåpet !! Nytt och fräscht ??

  Reply
  1. Anna María 15 januari, 2018 at 11:35

   Kul att du gillar listan 🙂 Wow! Du ligger bra till i den här utmaningen, snyggt! Och vilken härlig känsla att ha det gjort.

   Reply
 8. Helga 14 januari, 2018 at 18:56

  Vilken härlig lista! Härlig för det är ju faktiskt så skönt när det är gjort 🙂 har varit i fixarmode ett tag nu och organiserat om (det jag tycker är roligt hehe). Men de andra punkterna var också nödvändiga! Kanske fixar köket först dock för nu är det kallt och då kan jag ställa ut maten på balkongen (Alltså i teorin iaf ?)

  Reply
  1. Anna María 15 januari, 2018 at 11:39

   Ja visst är det härligt att ha det gjort. Jag är också i fixarmode och vill verkligen utnyttja det till max. Jättebra att ta tag i köket och kyl/frys först, jag tänkte på det när jag gjorde listan, men i april är det rätt kallt också tänkte jag plus att vår klädkammare gick inte ens att komma in i så det behövdes verkligen!

   Reply
 9. Ronette 14 januari, 2018 at 18:58

  Så himla bra och utförlig lista! Vi har ju precis flyttat till ny lägenhet så känns som en rotar, rensar och slänger gamla grejer hela tiden. Bra att ha det här att faktiskt checka av med och strukturera upp lite. Ibland är det ju så svårt att veta var en ska börja bara.

  Reply
  1. Anna María 15 januari, 2018 at 11:40

   Tack! Att flytta är faktiskt ett så bra sätt att få ordning och rensa ut gamla grejer. Plus jag tycker det är otroligt skönt med den där nystarten som en flytt innebär.

   Reply
 10. Pingback: Vecka 3 - klippa film, formex och julen 2018 | Dnilva

 11. Vicky 16 januari, 2018 at 19:57

  älskar detta!! måste aboslut hänga på, även om jag bor litet och inte har så supermycket bokhyllor och sånt. har definitivt samlat på mig alldeles för mycket kläder redan! tack för att du sammanställer så bra!

  Reply
  1. Anna María 18 januari, 2018 at 08:44

   Ja! Härligt!! Nästan skönare att bo litet om det innebär att det är mindre grejer att gå igenom tänker jag ?

   Reply
 12. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 2 | växter, tenta och vila. | REAKTIONISTA

 13. Dani 27 januari, 2018 at 12:56

  Åh vad kul men VÄLBEHÖVLIGT, jag hänger på!

  Reply
 14. Pingback: Gör det själv #86 | Dnilva

 15. Pingback: Rensa hemma - klädkammare/förråd | Dnilva

 16. Pingback: Gör det själv #87 - Fyra idéer för alla hjärtans dag | Dnilva

 17. Pingback: Rensa hemma – Badrummet | Dnilva

 18. Pingback: Gör det själv #92 | Dnilva

 19. Pingback: Rensa hemma - bokhyllor och skåp | Dnilva

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *