Nu har det gått några veckor sedan vi målade om vårt kök. Ni som hängt med här har både kunnat följa med i inspirationsfasen, fått en liten tjuvkik på resultatet och sen sett hela förvandlingen. Idag tänkte jag att vi skulle dyka ner i själva arbetet, hur det såg ut under arbetets gång, vad vi gjorde och några lärdomar. Men först tittar vi på det vi hade på vår önskelista över sånt vi ville fixa till eller ändra om.

Önskelista inför minirenovering

 • Måla om köksluckorna
 • Måla om taket
 • Måla om väggarna
 • Byta ut handtagen
 • Slipa + olja in bänkskivan
 • Köpa in någon slags hylla / fin förvaring att ha på stora väggen
 • Blandaren, byta packning eller köpa ny?

En del jobb, men ändå sånt som gör stor skillnad. Och det är en typiskt bra grej för oss som vill se resultat och förändring.

Förarbetet är superviktigt

Det låter tråkigt och känns om möjligt ännu tråkigare, men förarbetet ÄR viktigt. Var noga med att täcka in allt du inte vill riskera att få färg på med täckpapp, maskera alla kanter och luckor noga! Det känns som en evighet men det är så värt det i slutändan. Tänk på att också tvätta rent alla ytor du ska måla med målartvätt. Särskilt i ett kök som kan vara fullt av fett från tidigare matlagning.

Måla om köksluckor

Såhär såg då vårt kök ut innan vi målade om köksluckorna. Standard vitt och med de här härliga linjerna som går längs med hela köket. Det och att luckorna är rundade i kanterna är nog det som vi har stört oss absolut mest på. Ett annat alternativ hade såklart varit att byta ut luckorna, men då vårt kök inte har något standardmått någonstans så hade det blivit en hel del pengar så det kändes inte värt för nu.

Måla tak, väggar och övriga ytor

Måla om köksluckor

När allt var noga maskerat och täckt med papp och plast målade vi taket. Taket kändes hyfsat vitt och fint, men var det helt klart inte. Det märktes tydligt första strykningen.

Efter taket var klart kunde vi påbörja målningen av resten. Vi jobbade parallellt med väggar och köksluckor då vi var tre som delade på arbetet. Det krångligaste var nog att få plats och inte krocka med varandra.

Har du plats, plocka ner luckorna

Om du har platsen så rekomenderar jag att plocka ner luckorna innan du målar dem. Vi började med att måla när luckorna hängde på plats och visst, det gick ganska så bra och funkar fint. Men det var lite lurigt att komma åt på vissa ställen. Så när vi kom på att vi kunde ta ner luckorna i källaren och lägga ut dem där gjorde vi det. Och vad mycket snabbare och enklare jobbet gick då. Så har du platsen, ta ner luckorna och måla dem liggande.

Häftgrunda

Våra köksluckor var målade sedan innan (förmodligen industrilackade) så det första vi gjorde innan vi målade med den slutgilltiga färgen var att måla med häftgrund. Den hjälper så att färgen fäster bättre. Var lite extra noga så att du får häftgrund överallt. För vår del var det lite lurigt att se eftersom den var vit och luckorna även de vita sen innan.

Måla

När häftgrunden har torkat är det dags att måla med den riktiga färgen. Vi använde Klippa 508 (NCS S-2500-N) från Beckers. Vi använde en liten skumgummiroller för extra fina underlag. Här testade vi oss fram lite om det blev bäst av att rolla snabbt eller långsamt. Och som slutsats kom vi fram till att det blev något bättre när vi rollade ganska så snabbt.

 

Måla om köksluckor

Vi började nämligen med att rolla långsamt på köksluckorna vilket gjorde att det blev såhär på vissa av luckorna. Då fick jag helt ärligt lite panik! Tusen luftbubblor som minst sagt syntes. Det som däremot hände sen var att luftbubblorna sprack och att om jag rollade över allt lite snabbare så försvann de en efter en. Skönt ändå, för det här var inte riktigt resultatet jag var ute efter. Jag är ju inte alls en fackperson eller expert på detta så jag vet inte vad det beror på eller något sånt, men vi lärde oss allteftersom. Någon som vet vad det beror på att det blir luftbubblor?

 

Måla om köksluckor

Och såhär såg kökslådorna ut efter en första strykning. På några ställen här och var lyser häftgrunden/luckan igenom, men luftbubblorna är borta och ytan är slät! Skönt!

 

Måla om köksluckor

Beroende på hur täckande färgen är eller hur stor skillnad på den gamla och nya färgen så kan det behövas flera strykningar. Vi målade alla luckor två gånger. Här spelade dessutom ljuset oss verkligen ett spratt. Luckorna som ligger på golvet och luckan som hänger till vänster om kylskåpet är i samma färg. Så sjukt. Ser ut som två totalt olika nyanser. Bilden gör mig knäpp, nästan som den blåa/vita klänningen ”The dress” som tog över internet i början av 2015.

Skruva dit handtagen och häng tillbaka luckorna

När färgen är torr är det dags att skruva dit handtagen/beslagen. Vi har 25 st luckor/lådor/skåp som har handtag och även om jag gärna hade velat ha en knopp hellre än ett handtag så sparade vi massa jobb med att hitta handtag som funkade i de befintliga hålen. Vi valde enkla svarta handtag till slut.

Budgetrenovera kök - Dnilva

Och som ni ser så är ytan i princip helt slät. Tittar du supernoga kan du ana att det är som en antydan till samma struktur som på ett apelsinskal, men i princip helt slätt. Och ärligt så tycker jag att det bara ger mer liv.

Budgetrenovera kök - Dnilva

Budgetrenovera kök - Dnilva

Vi valde även att måla själva stommarna i den gråa luck-färgen. Först lämnade vi det vitt, men det kändes så ofärdigt då. Är sjukt nöjd att vi tog det beslutet till slut!

Och sen är själva måleriarbetet slutfört och du har ett uppfräschat kök som i vårt fall faktiskt kändes som ett nytt kök. Så himla härligt!

 

Budgetrenovera kök - Dnilva

Vi slipade även bänkskivorna och oljade in dem på nytt, då fick vi bort lite fula märken som kommit av att det stått varma kastruller direkt på trät och några svarta ringar som blivit av att det har varit vatten som har stått och sugits in i trät. Ganska enkelt jobb för något som ändå ger ett mycket fina intryck.

 

Budgetrenovera kök - Dnilva

Och så köpte vi den här tavellisten från Betonggruvan och satte upp på vår stora tomma vägg. Är så nöjd med att vi gjorde det. Köket känns liksom ombonat och mer hemtrevligt på något vis.

Slutligen då, vi bockade av nästan allt på önskelistan. Det enda som vi inte gjorde var att göra något åt blandaren. Det får bli ett jobb framöver. Sen finns det såklart massa saker vi kan göra. Det vore till exempel kul med ett annat köksbord, men det får bli en senare fråga framöver. Just nu funkar detta fint och då har vi det ett tag till. Men är så himla nöjd med jobbet vi gjorde och att vi avvarade 4 dagar och bara körde på i ett enda ryck. Så skönt att ha allt gjort på en gång och sen vara klar. Är faktiskt förvånad över hur bra resultatet blev av att bara måla om köksluckorna. Nu får det här köket duga i några år till!

Fler inlägg om vår minirenovering av köket:

Inspiration, drömmen om ett nytt kök
En tjuvkik på vårt ommålade kök
Köket före och efter vi målade om kökluckorna

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

2 Comments

 1. Wilda 7 april, 2018 at 11:01

  Otroligt fint! Är så sugen på att måla om mina köksluckor så det här gav mig än mer inspiration! 😀

  Reply
  1. Anna María 11 april, 2018 at 13:47

   Vad roligt! Ja men gör det bara! Så värt med lite jobb 🙂

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *