Alltså jag vet att det är april, men jag har liksom inte orkat ta tag och göra mars månads rensarutmaning förrän nu. Ni som inte hänger med – under 2018 kör jag en utmaning med att rensa hemma och få ordning på 12 månader. Jag har inte haft ork eller lust och i mitt huvud tänkte jag att det skulle vara en lätt match att rensa ut i bokhyllor och skåp då vi inte har så mycket att göra. Men alltså! Näääe! Fy vad jag har varit osugen på att lyfta ett finger! Och så är det väl ibland. Jag förväntade mig att det skulle hända förr eller senare. Trodde dock att jag skulle hålla ut några månader till i alla fall innan svackan kom. MEN! I helgen var det bara att ta tjuren vid hornen och rensa i bokhyllor och skåp! För det är bara vi själva som förlorar på att inte göra det.

Renska bokhyllor och skåp

FÖRE: Rensa hemma - Bokhyllor och skåp

För att ni ska få en överblick, de bokhyllor och skåp som vi fokuserade på att rensa nu var de här i vardagsrummet. Dels bänken till vänster under TVn som är fyra BESTÅ från IKEA som sväljer hur mycket som helst. Prima förvaring! Där i har jag allt från mitt skaparmaterial till teknikprylar, TV-spel och papper, pärmar och kontorsprylar. Sen ville vi även få lite mer ordning i bokhyllan som egentligen mest är en hylla med kul prylar, men även en hel del böcker, spel och pågående stickprojekt.

 

Ehm, ja välkomna till min verklighet! Så här ser det ut inne i skåpen, otroligt tacksamma att bara trycka in sånt som inte ska ligga framme. Vi har ändå haft någon slags tanke om vad som ska vara var, men det finns ändå en gräns för vad som får plats. Här tog vi ett skåp i taget och bara gick igenom alla grejer. Trist, men skönt att få det gjort!

 

Är det bara jag som har tusentals papper och tre dussin halvanvända anteckningsblock liggandes? Hur gör ni andra med de grejerna? Jag gillar att jobba analogt och skriva upp saker, men tänk om alla de här anteckningarna istället hade varit digitala. Så mycket mer plats jag hade haft!

Här vet jag inte om det finns en särskild taktik mer än att bara nöta igenom och se vad som du behöver ha kvar och vad du kan göra dig av med. Jag har en ganska dålig vana av att spara typ alla papper som kommer från myndigheter och som känns viktiga. Är i och för sig ganska bra på att sortera in sånt i pärmar, men inser väl att jag inte behöver ha ett kontoutdrag kvar från 2009. Så på sista tiden har jag faktiskt börjat att be om att få allt sånt digitalt. Jag tycker att minmyndighetspost.se är himla smidigt och hjälper mig att minska på alla papper. Superbra med digitala tjänster som hjälper till plus att det är bättre för miljön att minska på alla dessa papper.

Ordning och reda i skåpen

EFTER: Rensa hemma - Bokhyllor och skåp EFTER: Rensa hemma - Bokhyllor och skåp

Och såhär ser det ut numer! En otroligt skön känsla att ha lite mer ordning och reda i skåpen! Vi slängde två hela kassar med papper som vi inte behöver längre. En himla lättnad faktiskt! Nu gäller det bara att ha disciplin och fortsätta hålla ordning.

Bokhyllan före / efter

I bokhyllan rensade vi bort onödiga grejer som inte vi ville ha framme länge, tog bort böcker vi inte vill ha längre och rensade ut sällskapsspel. Jag gick också igenom de två korgarna med stickprojekt och bestämde att jag bara får ha ett projekt framme åt gången. Bättre att bli klar med ett än att ha flera påbörjade. Det gjorde att vi fick lite extra plats! Sen passade vi även på att flytta om lite för att få någon slags ny känsla. Jag gillar verkligen blandningen av prylar vi har i hyllan. Philips legobilar, en porslinstax som vi köpte på Hötorget, pappas gamla bandyrör, lite böcker, växter, keramik och annat som är vi.

 

 

I min bokhylla - bergsvaser av Mikaela Puranen

Hur har det gått för er med rensandet? Jag ska redan nu börja så smått och ta lite i taget i aprils utmaning som handlar om att rensa skafferi, kyl, frys och matvaror. Är väl kanske hög tid ändå i och med att vi är i mitten av månaden. Skärpning Anna María! Med tanke på min motivation i mars gör jag nog klokt att ta det i etapper.

En snabb repetition av vad vi ska göra i april:

April:
Rensa skafferi, kyl, frys och matvaror

Nu är det dags att gå igenom köket och alla ställen som rymmer något ätbart. Torrvaror, kyl, frys, kryddskåp med mera. Vi har ett högt skåp i köket som är ett skafferi som är lite svalare än allt annat då det sitter en ventil utifrån och in i själva skåpet. Det ser jag faktiskt fram emot att få ordning i och köra en ordentlig rensning bland gamla torrvaror som gått ut för flera år sedan. För det är jag säker på att gömmer sig där i.

Passa på att få ordning och en bra överblick genom att sätta torrvaror i burkar, märk med etiketter och skapa struktur.

Hela årets rensar-schema hittar du här:

 • Januari: Rensa klädkammare / förråd
 • Februari: Rensa och djuprengöring av badrummet
 • Mars: Rensa bokhyllor och skåp
 • April: Rensa skafferi, kyl, frys och matvaror
 • Maj: Vårrensning i garderoben och lägg undan vinterkläder
 • Juni: Gå igenom alla skor
 • Juli: Rusta upp, laga och fixa
 • Augusti: Gå igenom papper, arbetsytor och skrivbord
 • September: Gå igenom, rensa och sortera i köksskåpen
 • Oktober: Gå igenom garderoben och lägg undan sommarkläderna
 • November: Rensa och gå igenom lakan, handdukar och linneskåpen
 • December: Njut av allt du gjort, planera nästa års lista

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

2 Comments

 1. Christina 12 april, 2018 at 19:36

  Jag är också väldigt analog när det kommer till anteckningar. Vill helst ha det så också för jag litar inte 100 % på digitala tekniken. Sen finner jag en enorm tillfredsställelse i att få dra ett fysiskt streck på ett papper efter avklarade uppgifter. Jag gick igenom flera mappar med sparade räkningar och kontoutdrag när jag var ledig i början av året och fick krympt ner 2,5 mapp med papper till en tunn mapp med de allra viktigaste pappren. Så skön känsla!

  Frysen har jag redan börjat på med, köpte ett häfte och antecknade allt som finns i våra två frysar. För att ha bättre överblick och sen kunna stryka när vi ätit upp nått därifrån. Insåg till min förvåning att vi knappt behöver köpa mat framöver eftersom det finns massor i frysen.

  Reply
  1. Anna María 14 april, 2018 at 07:03

   Ja, men visst är det härligt att stryka något från ett papper! Så himla bra gjort med rensningen. Skönt!

   Så bra tips med frysen och att anteckna allt som finns! Det ska jag också göra 🙂

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *