Sy en lekmatta – Näckrosblad

→ Detta inlägg presenteras i samarbete med Panduro 

Nu när vi ska ha barn så har en helt ny värld av DIY öppnats upp! Det finns så mycket kul och fint som en (läs: jag) kan göra själv! I dag tänkte jag visa er hur jag gjorde en lekmatta i form av ett näckrosblad. Kanske har ni sett den här typen av lekmattor formade som löv lite här och var? Jag förstår varför de görs och kopieras. De är otroligt fina och finns i alla möjliga storlekar och former.

Jag har gjort mitt löv som ett näckrosblad, det får mig att tänka på Tummelisa. När jag var liten hade jag en otroligt fint illustrerad bok om Tummelisa på isländska. Jag måste nog fråga mamma och pappa om den finns kvar någonstans. Minns att jag tyckte den var väldigt fin, men också lite läskig. Vore kul att se den idag. Jag kan inte låta bli att tänka på hur gulligt det kommer att vara sen med ett litet barn på lövet! Supergulligt är min gissning!

Jag teamade ihop mig med Panduro och gick loss på deras nya egendesignade tyger där jag hittade det här gröna med zigzag mönster på. Perfekt till ett näckrosblad tycker jag. Lite mer levande än ett helt enfärgat tyg.

Sy en lekmatta – stort näckrosblad

Svårighetsgrad:
▲▲▲△△

Tidsåtgång:
▲▲▲▲△

Du behöver:

Gör såhär:

Beskrivning efter bilderna

✄ Lägg ut fram och baksida av ditt valda tyg med rätsidorna mot varandra. Rita ut formen på ditt löv. Jag skissade upp ett löv på ett papper först och ritade sen med kritan på frihand på tyget. Mitt löv blev 110 cm x 125 cm stort. Använder du en krita är det lätt att borsta bort och rita nya streck tills du är nöjd.

✄ Nåla ihop dina två tyger och klipp ut ditt löv i båda tygerna. Ett tips kan vara att stryka tyget så tidigt som möjligt, då är det lite lättare att jobba med.

✄ Lägg sen din fiberfilt under ditt utklippta löv och nåla fast. Klipp ut samma lövform av den.

✄ Mitt vadd räckte inte på bredden över hela tyget så jag sydde ihop det med en sån här kryss-söm (ingen aning vad den heter, men det är en kanonbra söm för detta och om du till exempel ska fålla ett par byxor).

✄ När du har nålat ihop vadden och de två tygerna med varandra. Sy ihop dem på symaskin. Jag sydde 1 cm från kanten så att jag säkert skulle få med alla lager i en och samma söm. Missar du någonstans eller att tyget inte legat exakt jämt är det bara att gå tillbaka senare och sy lite längre in just där. Lämna en lucka öppen (jag lämnade ca 30 cm) så att du sen kan vända lövet rätt.

✄ Har du många böjar och kurvor på ditt löv kan du klippa små jack längs dem. På så sätt blir det snyggare och du får mindre eller inga rynkor när du sen vänder lövet rätt.

✄ Vänd lövet rätt och sy ihop öppningen för hand (vill du kan du sy i maskin också, men då kan du få en liten kant som skiljer sig från resten.

✄ Jag ville ha en kant runt mitt löv och för att få en så jämn kant som möjligt nålade jag längs med kanten så att tyget skulle vara lika sträckt överallt.

✄ Sy sedan en kant runt hela lövet. Min kant är knappt 2 cm bred. Håll koll här så att tyget inte rynkar sig och det blir veck.

✄ Sen är det dags att fixa ådringarna i lövet. Skissa ut dem med en krita och sy sedan längs med strecken. Tänk på att tyget kan spänna och dra lite här när du syr. Så det kan vara till hjälp att fästa några nålar här och var.

✄ Fäst och klipp av alla lösa trådar! Nu är lövet klart!

Sy en lekmatta - näckrosblad

Jag gjorde en näckrosblomma i filt för att förstärka själva näckroskänslan ännu lite mer. Den hittade jag på under tiden jag gjorde den. Men för att dra det kort så gjorde jag alla blomblad ett och ett som jag sen sydde ihop i två lager. Sen klippte jag ut de gula pistillerna genom att klippa jack i ett gult filttyg som jag rullade ihop och sydde + limpistolade fast i mitten. För att få lite mer liv i blomman färgade jag den svagt med rosa akvarellfärg. Som sagt, gjorde bara lite och hittade på allteftersom. Det var rätt så skoj!

Sy en lekmatta - näckrosblad

Sy en lekmatta - näckrosblad

I väntan på att en riktig bebis ska ligga och se söt ut på mattan får ultraljudsbilden funka som substitut. Inte lika härlig att gosa med, men det känns onekligen lite verkligare.

→ Detta inlägg presenterades i samarbete med Panduro 

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

8 Comments

 1. Alicia 9 maj, 2018 at 09:13

  Såååå fin, Anna María! Åh! Jag vill också se den med bebis på! <3

  Reply
  1. Anna María 9 maj, 2018 at 12:30

   Tack snälla! Lovar att det kommer komma en eller kanske två bilder med en bebis på i framtiden 🙂

   Reply
 2. Johanna - Slowfashion.nu 9 maj, 2018 at 10:40

  Så himla fin – tack för alla grymma idéer du ger! Och ja, det är svårt att inte bli rejält pysselsugen! <3

  Reply
  1. Anna María 9 maj, 2018 at 12:31

   Tack! Vad kul att jag kan inspirera 🙂 I med saxen i tyget och sätt igång 😉

   Reply
 3. Elin Häggberg // Teknifik 9 maj, 2018 at 10:57

  Så fint!!! Så himla mysigt sen att kunna lägga sin lilla bebi på ett hemsytt näckrosblad?! Dör ?❤️❤️❤️

  Reply
 4. Ronette 9 maj, 2018 at 23:39

  Men, så klockrent att pyssla ihop egen babymatta! Superfin och kul form.
  På tal om isländska förresten, är det nåt du pratar med din släkt och kommer du i så fall föra det vidare till ert barn?

  Reply
  1. Anna María 11 maj, 2018 at 10:53

   Tack! Inte så superkrångligt heller faktiskt 🙂
   Ja, isländska pratar jag alltid med mamma och min släkt på Island. Är jätteglad att jag har fått det gratis under min uppväxt. Jag vill verkligen föra det vidare till mitt barn, men tror att det kan bli lite av en utmaning. Men jag ska slita hårt för det då jag tycker det har gett mig själv så mycket.

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *